Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vascul (Viscum album)

Vascul (Viscum album)

Arbust multianual, ce se dezvolta pe tulpinile diferitilor copaci fructiferi sau decorativi, unede se ramifica puternic, capatand forme sferice de diferite dimensiuni. Are o inaltime de 40-60 cm si face parte din familia Loranthaceae.

Frunzele sunt intodeauna verzi, carnoase, dispuse opus. Infloreste primavara. Florile sunt mici, de culoare verde-galbuie, se dezvolta cate 5-6 la bifurcatia tulpinei. Fructul este o baca sferica de culoare alba, cu 1-2 seminte negre afundate intr-o masa cleioasa.

In scopuri terapeutice se folosesc frunzele de vasc.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Frunzele plantei contin acizi oleanolic si ursolic, vitamine, alcaloizi, viscotoxina, beta-viscol, acetilcolina, colina, tiramina, alcool, acid ascorbic, caroten, si substante mucilaginoase.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele din vasc au proprietati hipotensive, antisclerotice si hemostatice.

Datorita actiunii hipotensive, se folosesc in stadiile incipiente ale bolii hipertonice. Pentru aceasta afectiune se recomanda administrarea a cate 30-40 picaturi de preparat de vasc (extract, tinctura) de 3 ori/zi.

De asemenea, preparatele din vasc cresc diureza si eliminarea produsilor metabolismului azotat. Planta este folosita uneori in tratamentul aterosclerozei, nefritelor si altor afectiuni ale rinichilor.

MOD DE INTREBUINTARE

Extract lichid: 20-30 picaturi de 3 ori/zi

Tinctura din frunze de vasc: 30-40 picaturi de 4 ori/zi


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii