Trimite unui prieten Printeaza pagina

Strofantul (Strophanthus)

Liana tropicala ce atinge lungimi pana la 4 m si care face parte din familia Apocynaheae.

In medicina se utilizeaza in principal 3 tipuri de Strofant: Strophanthus Kombe, Strophanthus hispidus si Strophanthus gratus.

In scop terapeutic se folosesc semintele verzi ale plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Semintele de strofant contin un glicozid cardiotonic - strofantina, care este substanta activa a plantei.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Strofantul actioneaza asupra musculaturii intregului corp, in special asupra muschiului cardiac. In doze mici creste puterea pulsului si ii scade frecventa, creste tensiunea arteriala.

In contractiile cardiace slabe si frecvente, strofantul reduce pulsul si creste puterea contractiilor. In unele cazuri scade si temperatura.

Planta este indicata in caz de endocardita acuta, boala Bright cronica, ascita produsa de ciroza hepatica, anumite tumori pelviene, accelerari ale pulsului, palpitatii refleze din neurastenie, isterie.

Prin actiunea sa asupra stomacului inbunatateste digestia si creste apetitul. De asemenea, strofantul poate fi folosit ca anestezic local slab.

In caz de supradozare pot sa apara greata, varsaturi, diaree, aritmii, parasistolie. De asemenea, glicozidele cardiotonice pot provoca slabiciune musculara, cefalee, alergii cutanate, tulburari psihice, tulburari de vedere, etc.

Contraindicatii: miocardita infectioasa acuta, endocardita, cardioscleroza, ascite de cauza tumorala, hepatice, afectiuni respiratorii de origine vasomotorie, hiperemie activa, hemoragii viscerale.

MOD DE INTREBUINTARE

Tinctura (in contratie 1:10 cu alcool 70%). Adulti: 5-8 picaturi, copiilor in dependenta de varsta, de la 1 la 5 picaturi de 2-4 ori/zi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii