Trimite unui prieten Printeaza pagina

Scaricea (Polemonium coeruleum)

Planta erbacee perena, cu rizom gros, de la care pornesc numeroase radacini filiforme. Din rizom se dezvolta cateva tulpini erecte, inalte pana la 80 cm, cilindrice, neuniform foliate, brazdate, de obicei ramificate la varf.

Frunzele sunt dispuse altern, au limbul imparipenat-sectat, cu foliolele ovale sau lanceolate. Cele inferioare sunt mari, petiolate, iar cele superioare - mult mai mici, sesile.

Florile albastre sunt situate la varfurile tulpinilor formand inflorescente paniculate. Infloreste in mai-iunie. Corola este campanulata, petalele aproape rotunde. Adrocelul are 5 stamine situate intre petale si concrescute cu partea tubulara a corolei, ovarul este superior.

Fructul reprezinta o capsula aproape sferica, cu numeroase seminte de culoare inchisa.

Scaricea face parte din familia Polemoniaceae. In scopuri terapeutice se folosesc rizomii si radacinile plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Contine saponine usor solubile in apa, acizi organici, substante rasinoase, zaharuri, saruri minerale si ulei eteric.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele din planta au proprietati expectorante si calmante. Se folosesc in tratamentul bolilor aparatului respirator si ca remediu pentru calmarea sistemului nervos central.

Eficacitatea clinica a extractului de radacina si rizom al plantei s-a observat la pacientii cu bronsite acute sau cronice, bronhopneumonii cu abcese pulmonare.

In combinare cu preparatele din albumeala se folosesc in tratamentul ulcerului gastric si duodenal.

MOD DE INTREBUINTARE

Infuzie: se toarna 200 ml apa clocotita peste 6 g planta uscata si se acopera timp de 15 minute. Dupa, se lasa la temperatura camerei timp de 45 de minute. Se administreaza cate 1 lingurita de 3-5 ori pe zi dupa masa.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii