Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saschiul (Vinca minor)

Planta erbacee perena cu inaltime de 15-25 cm, ce face parte din familia Apocynaceae.

Tulpina este subtire, culcata, la baza lemnificata. Frunzele sunt scurt petiolate, dispuse opus, pastrandu-si culoarea verde si in timpul iernii.

Infloreste din aprilie pana in Iulie. Florile sunt mari, situate pe lastari verticali. Caliciul este cincilobat, corola are forma de palnie, petalele sunt albastre, iar staminele sunt acoperite cu perisori.

Fructul dupa aspectul exterior aminteste o pastaie subtire, in care se dezvolta 8-10 seminte netede.

In scopuri medicinale se folosesc frunzele plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Planta contine alcaloizi (vincamina, izovincamina, pervincina, vincina), flavonoizi, substante tanante, amare, acid ascorbic, caroten s.a.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Saschiul se foloseste inca din timpurile stravechi ca substanta calmanta, ce reduce ameteala si durerea de cap, si scade tensiunea arteriala.

Preparatele obtinuta din planta au actiune vasodilatatoare, hipotensiva si sedativa slaba. Ele se folosesc in caz de boala hipertonica, spasme ale vaselor cerebrale, tahicardie neurogena si alte nevroze.

Infuzia din saschiu se foloseste in calitate de substanta hemostatica, astringenta si antimicrobiana.

Saschiul este folosit in tratamentul scurgerilor menstruale excesive din cursul menstruatiilor sau aparute intre menstruatii (metroragii).

In afectiuni digestive, precum colita sau diareea, planta actioneaza prin reducerea pierderilor de fluide si prin tonifierea membranelor. De asemenea, este utilizata in cazuri de sangerari nazale, gingivale, dureri de gat.

MOD DE INTREBUINTARE

Infuzie: 5 g frunze uscate peste care se toarna 20 ml apa clocotita; se acopera 15 minute. Se administreaza in timpul zilei cate 1/3 pahar de 3 ori pe zi.

Tinctura: 1-2 ml de 3 ori/zi.

Decoct: se fierb 60 g planta in 1 litru apa timp de 2 minute. Se consuma 2-4 cesti intre mese.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii