Trimite unui prieten Printeaza pagina

Menta (Mentha piperita)

Planta erbacee perena cu inaltimea de 80-100 cm ce face parte din familia Lamiaceae.

Tulpina inalta de 30-60 cm este ramificata de la baza, slab colorata in violet. Frunzele dispuse opus, scurt petiolate, alungite-ovale spre varf sunt ascutite, pe margini zimtate, pe ambele parti au perisori.

Infloreste in iunie-septembrie. Florile mici, bisexuate sunt grupate compact la varfurile tulpinilor si ramificatiilor. Fructul este format din 4 nucule mici. Planta rodeste foarte rar.

In scopuri terapeutice se folosesc frunzele plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Frunzele de menta contin aproximativ 2% ulei eteric format din mentol si eterii sai, acizi organici, flavonoizi, caroten, betaina, hesperidina, rutina, acizii ursolic si oleanolic, microelemente si alte substante chimice.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele din menta au actiune antiinflamatoare, antibacteriana, spasmolitica si anestezica locala. Ele sunt folosite in spasme ale tractului gastrointestinal, meteorism, greata si varsaturi.

In calitate de substanta colagoga, menta se recomanda in colicistite, colangite, litiaza si hepatite.

In cazul bolilor inflamatorii ale cailor respiratorii superioare (faringita, laringita, traheita, rinita etc.), preparatele de menta se utilizeaza sub forma de inhalatii, picaturi de nas sau pentru badijonarea mucoaselor.

Administrat intern, mentonul este folosit in calitate de substanta vasodilatatoare in stenocardii si afectiuni asociate cu spasme ale vaselor cerebrale. De asemenea, preparatele din menta se administreaza ca preparate sedative in caz de excitabilitate crescuta, insomnie si diferite stari nevrotice.

Administrarea se face numai sub supraveghere medicala, din cauza posibilitatii de supradozare care poate duce la o serie de reactii adverse.

MOD DE INTREBUINTARE

Infuzie: 5 g planta uscata peste care se adauga 200 ml apa clocotita. Se raceste la temperatura camerei. Se recomanda 1/2-1/3 pahar de 2-3 ori/zi cu 15 minute inainte de masa, in calitate de substanta calmanta si spasmolitica.

Tinctura (in proportie de 1:20 cu alcool 90%). Se folosesc 10-15 picaturi la o singura administrare, impotriva greturilor si varsaturilor sau ca analgezic in bolile nevralgice.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii