Trimite unui prieten Printeaza pagina

Maselarita (Hyoscyamus niger)

Planta erbacee anuala sau bienala cu inaltimea de 1-1.2 m, ce face parte din familia Solanaceae.

Prezinta radacina pivotanta, ramificata mai mult in partea superioara. Tulpina erecta, simpla sau ramificata de la mijloc, este acoperita cu perisori desi.

Frunzele sunt dispuse altern, cu limbul alungit-oval si marginea asanc sinuata, sau penat-lobata, cu suprafata moale si putin lipicioasa. Pe partea superioara ele sunt de culoare verde inchisa, iar pe cea inferioara - verde-cenusie. Frunzele bazale sunt petiolate, iar cele tulpinale sesile, semiamplexicaule.

Infloreste toata vara. Florile sunt mari, scurt pedunculate, corola galbena-cenusie, nervura violeta. Caliciul este format din 5 lobi triunghiulari ascutiti.

Fructul este o capsula in forma de ulcior, cu multe seminte mici, rotunde, brune-cenusii.

In scopuri terapeutice se folosesc toate componentele plantei, mai des fiind folosite frunzele acesteia.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Toate organele plantei contin alcaloizi foate toxici: hiosciamina, atropina si scopolamina.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Sub forma de extract este recomandata ca substanta analgezica si impotriva spasmelor in cazul afectiunilor tractului gastrointestina, legate de spasmele musculaturii netede.

Datorita efectelor sale sedative si antispasmodice, Maselerita se foloseste in tratamentul simptomelor bolii Parkinson, inlaturand tremorul si rigiditatea din stadiul initial al bolii.

Este recomandata in tratamentul astmului, tusei convulsive, raului de miscare, sindromului Meniere, tremorului din senilitate sau paralizie.

Planta reduce secretiile mucoase, precum si secretia salivara sau alte secretii digestive.

Extern, este folosita sub forma de ulei pentru a calma afectiuni dureroase precum nevralgiile, dentalgiile si durerile reumatice.

Semintele plantei sunt folosite in tratamentul astmului, tusei, epilepsiei, mialgiei. De asemenea sunt folosite in tratamentul durerilor gastrice si intestinale provocate de infectii parazitare, inflamatiilor regiunii pulmonare si tumorilor.

Planta este toxica iar preparatele sale pot fi folosite numai sub control medical

MOD DE INTREBUINTARE

Extract: 0,02-0,05 g, nu mai mult de 0,3 g/zi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii