Trimite unui prieten Printeaza pagina

Degetarul rosu (Digitalis purpurea)

Planta cu inaltimea de 1,5-2 m ce face parte din familia Scrophulariaceae.

Frunzele sunt foarte otravitoare, constituind o sursa bogata de digitalice. Florile apar in al doilea an de la plantare, au o forma tubulara, culoare roz-violet inchis cu pete albe sau violete in interior. Infloreste la sfarsitul primaverii si este in floare din iunie pana in septembrie. Semintele se coc din august in octombrie.

Degetarul rosu creste in Europa centrala, de Sud si in nordul Africii.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Planta contine glicozide cardiotonice (digitoxina, digitonina, gitoxina, gitonina), acizi organici, saponine, flavonoizi, colina (vitamina B7), si alte substante.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Degetarul rosu are proprietati cardiace, diuretice, tonice si stimulante.

Are un puternic efect tonic asupra inimii, stimuleaza evacuarea urinii, fapt ce scade volumul sanguin si efortul cardiac.

Preparatele din Degetarul rosu sunt indicate in insuficienta cardiaca cronica, defecte mitrale si alte afectiuni ale sistemului cardiovascular.

Administrarea indelungata a preparatelor sau supradozarea lor poate duce la intoxicatii grave. Simptomele esentiale ale intoxicatiei sunt: scaderea brusca a pulsului, bigeminism, greata, varsaturi, scaderea diurezei.

Contraindicatii: insuficienta coronariana, infarct miocardic, bradicardie, bloc atrio-ventricular complet.

MOD DE INTREBUINTARE

Pulbere. Adulti: 0,05-1 g de 2-3 ori/zi. Copii pana la 1 an: 0,005-0,001 g la o administrare. Copii intre 2-5 ani: 0,02-0,03 g la o administrare. Copii intre 6-12 ani: 0,03-0,06 g la o administrare.

Infuzie: 0,5-1 g frunze uscate la 180 ml apa. Adulti: 1 lingura de 3-4 ori/zi. Copii: 0,1-0,4 g la 100 ml apa: 1 lingurita de 3-4/zi


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii