Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dietoterapia naturala

Prin dietoterapie naturala se intelege acea metoda terapeutica bazata pe tipuri particulare de alimentatie in scop curativ, dar si profilactic.

Pentru o viata si o alimentatie sanatoasa, se recomanda respectarea catorva principii: alimentele trebuie consumate asa cum se gasesc ele in natura sau cat mai aproape de starea lor naturala, printr-o prelucrare culinara minima, simpla si rapida. E necesar sa se acorde atentia cuvenita capacitatii de agreere si de reactie a organismului la alimentele care constitute mesele zilnice. Alimentatia naturala este, in general, mai la indemana oricui si mai putin costisitoare.

Astazi alimentatia este predominant carnivora ("western diet"), ceea ce duce cu timpul la aparitia unor boli mai mult sau mai putin severe, de la cariile dentare la colecistite, litiaze biliare sau renale, obezitate, diabet, ateroscleroza, toate fiind in principal consecinte ale excesului de dulciuri rafinate si de grasimi animale. Si alimentatia gen "fast food", mult agreata astazi de tineri si de oamenii foarte ocupati, se face vinovata de aparitia unor asemenea maladii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii face unele recomandari, bineinteles facultative, referitoare la alimentatie:

  • carne doar de doua ori pe saptamana, preferabil carne "alba" (pasare, peste alb)
  • dulciuri rafinate, de doua ori pe saptamana
  • cat mai putine grasimi, cat mai putina sare de bucatarie
  • evitarea alimentelor cu coloranti sau conservanti, chiar si cei aprobati de organismele sanitare de control, deoarece chiar daca nu sunt toxici, ei pot fi alergizanti
  • produsele cu Soia si arahidele trebuie consumate cu moderatie, deoarece contin anumiti inhibitori enzimatici
  • excesul de legume si in special de fasole, mazare si linte produce prin digestie foarte multe gaze si, in consecinta, senzatia de disconfort abdominal
  • legumele si fructele trebuie consumate, de preferinta, proaspete, deoarece prin conservare si pastrare indelungata se pierd din ele factorii nutritivi, enzimele si vitaminele
  • alimentele cu resturi celulozice (varza, conopida, praz) vor fi consumate regulat, astfel incat zilnic organismul unui adult sau al unui copil mare sa primeasca minimum 50 g celuloza
  • alimentele pregatite la gratar cu carbuni (paine prajita, friptura) sunt cancerigene atunci cand sunt prea arse
  • principiile alimentare trebuie sa respecte zilnic urmatoarele procente: proteine 10-15% din totalul de calorii; glucide 60-70%, din care 90% sub forma de zaharuri naturale si numai 10% din zaharuri rafinate si concentrate; lipidele sa nu depaseasca 20-30% din totalul de calorii si sa predomine cele de origine vegetala (ulei, margarina).

Respectand, in mare, aceste principii, practicienii medicinei naturale folosesc alimentatia ca remediu terapeutic intr-o diversitate de boli.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii