Trimite unui prieten Printeaza pagina

Salata verde

Specie euroasiatica, cunoscuta de multa vreme in cultura si apreciata in mod deosebit de romani, isi are originea in Salata salbatica care creste si in tara noastra.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Salata verde de cultura contine: 1%-1,4% proteine, urme de substante grase, 1% hidrati de carbon, cantitati mici de sodiu (5 mg%), 150 mg% pota-siu, 15 mg% calciu, 25 mg% fosfor, 0,4 mg% fier, 90 mg% vitamina A, cate 0,05 mg% vitamina B1 si B2,0,3 mg% niacina si pana la 50 mg% vitamina C. Contine 2 unitati vitamina E.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Salata verde este o excelenta planta aperitiva, favorizand digestia si fiind totodata usor laxativa. Ea calmeaza inflamatiile dureroase ale ficatului, vezicii biliare si intestinelor, avand in plus si o actiune coleretic-colagoga.

Salata poate fi utilizata contra palpitatiilor, tusei spasmodice, ca usor hipnotica, anafrodiziaca, hipoglicemianta si laxativa.

Proprietatile diuretice sunt completate de cele privind eliminarea masiva a uratilor, de unde recomandarile in nefrita, litiaza urica, dar si in guta si artrita.

Este, de asemenea, depurativa si emenagoga (favorizand reglarea ciclurilor).

Extern. Se recomanda contra degeraturilor. Totodata, avand proprietati maturative, este utila pentru resorbtia furunculelor si panaritiului.

Cosmetica. Salata verde manifesta o actiune decongestionanta in cuperoza, recomandandu-se totodata pentru tenuri uscate.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumata ca atare; folosita abundent in masa de seara, favorizeaza instalarea unui somn linistit si combate constipatia, provocand evacuarea bolului intestinal in dimineata urmatoare
  • Decoctul este antispastic, calmant si diuretic. Se prepara din 60-80 g la un litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile
  • Cataplasme maturative calde, ale abceselor, cu frunze fierte
  • Lotionari ale tenului cu decoct dintr-o salata la 0,5 1 apa, fiert indelung (cca 2 ore).

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii