Trimite unui prieten Printeaza pagina

Prunul

Prunul, originar din Persia si Caucazul de Est, a fost adus in Europa de catre romani. Avand o valoare nutritive ridicata, el are proprietati terapeutice recunoscute inca din Antichitate.
Pe langa fructele gustoase pe care le da, Prunul este si un bun fixator al solurilor in panta, al terenurilor alunecoase, impiedicand spalarea coastelor si fenomenul de eroziune.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Prunele proaspete; coapte, contin cca 80% apa, 14-15% hidrati de carbon, 0,6% protide, saruri minerale (Na, K, Ca, P, Fe, Mg, Mn), dintre care predomina potasiul (210 mg%), acizi organici, mucilagii, vitaminele A, Bl, B2 etc.

Valoarea nutritiva energetica a prunelor in stare proaspata este de 58-62 kcal la 100 g pulpa, iar in stare uscata de 249 kcal.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Au proprietati diuretice, stimulente ale sistemului nervos, laxative, decongestive hepatice si dezintoxicante.

Se recomanda in special in constipatiile cronice, atat proaspete cat si uscate, inmuiate in apa. Sunt un bun laxativ si pentru cei care sufera de hemoroizi, dar nu si de colita. Amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului. In medicina populara se recomanda si in inflamatiile splinei.

Cosmetica. Se pot folosi sub forma de masca pentru tenurile grase, cu porii dilatati.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumate ca atare, in special dimineata sau la inceputul mesei.

Decoct din prune uscate: in cazul inflamatiilor splinei se recomanda sa se bea dimineata lichidul, iar fructele din decoct sa se consume seara.

Infuzia obtinuta dintr-o pruna si o smochina la 100 ml apa, administrate zilnic copiilor usor irascibili. Asocierea cu smochinele este benefica si in cazul constipatiilor, deoarece smochinele sunt emoliente si se evita iritarea tractului intestinal. Se poate face o infuzie cu prune si smochine, lasandu-se apoi la macerat 10-12 ore.

Pentru combaterea constipatiei se recomanda maceratul obtinut la rece din cca 200 g prune uscate (nu afumate), minute in apa 3-4.ore. Se iau seara.

Suc de prune, cate un pahar inaine de mese. Masca cosmetica astringenta cu 5-6 prune zdrobite care se lasa 20 minute pe fata.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii