Trimite unui prieten Printeaza pagina

Portocalul

Arbore originar din China si India, adus in Europa in perioada cruciadelor si raspandit in special in zona mediterana. La fel ca si Lamaiul, este o specie pretentioasa fata de temperatura, sol si umiditate. Se dezvolta bine chiar la temperaturi de +8-10 grade C, iar la inflorire are nevoie de +15, +18 grade C. Ingheata la -7 grade C.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Portocalele contin pana la 90% apa. Proteinele sunt in cantitate mica, doar 0,7%, iar hidratii de carbon cca 9%. Sarurile de sodiu 2 mg%, cele de potasiu 130 mg%, de calciu 30 mg%, fosforul 15 mg%, iar fierul 0,4 mg%.

Dintre vitamine, cantitatea cea mai mare este reprezentata de vitamina C (35-50 mg%), in timp ce vitamina A este de numai 11 mg%, vitamina Bl 0,06 mg%, vitamina B2 0,03 mg%, iar niacinul 0,2 mg%.

Acizii organici sunt in proportie de 1,5-2,5 g%. Energia pe care o dau 100 g portocale fara coaja este de 39 kcal, din care se utilizeaza 89%.

Necesarul zilnic de vitamina C este asigurat prin 100 ml suc proaspat din pulpa de fruct.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Portocalele au multe recomandari comune cu lamaile. Avand si ele un continut destul de ridicat de vitamina C, maresc rezistenta la boli infectioase si sunt indicate in carente de vitamina C si ca remineralizante.

Au proprietati antihemoragice si de protector vascular.

Se cunosc, de asemenea, proprietatile lor usor diuretice si laxative.

In fitoterapia aparatului digestiv, portocalele sunt indicate in dispepsii si meteorism (balonare).

Extern. Efectul usor astringent, cumulat cu cel antiseptic, fac ca portocalele sa fie recomandate si in stomatite si gingivite, precum si in unele dermatoze si eczeme.

Cosmetica. Se utilizeaza in intretinerea tenului, prevenind formarea ridurilor.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumate ca atare.

Suc ca atare, iar in uz extern, tamponari in stomatite, gingivite, dermatoze.

In scop laxativ, se fierbe coaja de la 2 portocale 30 de minute, apoi se arunca apa. Se fierbe din nou in apa indulcita (cu 200 g la un litru). Se lasa sa se usuce pe o farfurioara si se consuma a doua zi dimineata.

Aplicatii pe ten cu felii de portocale, 15-20 minute.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii