Trimite unui prieten Printeaza pagina

Macrisul si Stevia

Specii perene foarte inrudite, care se gasesc si in flora spontana, cu recomandari terapeutice reduse.

PRINCIPALII CONSTUENTI

Ambele specii contin cca 1% acid oxalic, grasimi in cantitati reduse, emodine si acid crizofaic (care explica actiunea laxativa), acid tartric si cantitati apreciabile de acid ascorbic (vitamina C). Dintre minerale sunt prezente: calciu, potasiu, fier si magneziu.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Proprietatile depurative sunt pretioase pentru cura de primavara, pentru eliminarea din organism a "deseurilor" acumulate din cauza alimentatiei specifice din perioada de iarna. Ambele plante sunt usor diuretice si laxative, tonice si remineralizante. Exista insa si o serie de contraindicatii severe - in colici nefritice si litiaze oxalice. De asemenea, nu se vor consuma de catre suferinzii de ulcer sau de gastrita hiperacida.

Extern. Stevia si Macrisul au proprietati maturative in abcese si furuncule. Se citeaza efecte favorabile in pecingine.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumate ca atare, sub forma de salata in amestec sau in preparate culinare simple
  • Infuzie diuretica, depurativa, se prepara cu 20-30 g frunze la litru de apa
  • Cataplasme calde cu frunze de Stevie sau Macris si un volum egal de untura. Se utilizeaza pentru maturarea furunculelor si abceselor.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii