Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fragul si Capsunul

Fraga si capsuna nu sunt fructe propriu-zise, ele rezulta din ingrosarea receptaculului floral care devine carnos si include numeroase seminte mici numite nucule.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fraga si capsuna contin cca 89% apa. Continutul in proteine este relativ redus (0,8%), la fel ca si cel in hidrati de carbon (7%); in schimb, continutul in saruri de potasiu este destul de ridicat (140 mg%), iar in fosfor este de 30 mg%. Sodiul este prezent in cantitati mici (2 mg%), calciul 25 mg%, iar Fe 0,9 mg%; substantele uleioase sunt in cantitate de 0,150 g%, iar acidul salicilic este prezent in mici cantitati (0,01 g/kg), la fel ca si microelementele (sulf, siliciu, iod, brom). Continutul in vitamina C este in proportie de 60-80 mg%.

Fraga si capsuna mai contin vitaminele A1 B1, B2 (0,05 mg%). Intre zaharuri predomina levuloza (cca 5%), ceea ce permite consumarea lor si de catre diabetici.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Fragile si capsunile sunt diuretice active, cu eliminare de acid uric; ele se recomanda in curele pentru afectiunile renale (inclusiv litiaze), artritism, reumatism, cu un accent in plus pentru guta. Efectul diuretic favorizeaza eliminarea toxinelor si le face utile in tratamentul eczemelor si al afectiunilor dermatologice.

Asupra aparatului digestiv, actiunea este multipla: usor laxativa, de combatere a afectiunilor hepatice, inclusiv in litiaza biliara.

Proprietatile hipotensive le fac in acelasi timp utile in ateroscleroza si, in plus, prin efectele lor diuretic-depurative contribuie la eliminarea excesului de colesterol.

Datorita bogatiei in saruri minerale (cu deosebire de fier) ca si datorita valorii nutritive mari, se recomanda casecticilor si, in tuberculoza, ca tonic si remineralizant.

Fragile si capsunile pot fi folosite si de catre diabetici in cure de primavara, pana la 300 g zilnic.

Pentru nediabetici, se recomanda cure de capsuni 1-2 kg/zi, timp de 7-14 zile, in special pentru cei care sufera de constipatie cronica, reumatism articular, guta sau nefrite, litiaza urinara si biliara. Se vor evita de catre indivizii care sufera de alergie la capsuni si fragi, deoarece declanseaza puternice reactii alergice insotite de urticarie.

Frunzele de Frag si de Capsun reprezinta un produs antidiareic si diuretic foarte eficient, cu proprietati dezinfectante ale cailor urinare.

Cosmetica. Capsunile se numara printre fructele cele mai utilizate pentru masti de frumusete, pentru diverse tenuri.

MOD DE INTREBUINTARE

  • consumate ca atare, putandu-se face cure cu 300-500 g pana la 1,5 kg pe zi, de preferinta dimineata
  • sirop
  • masti cosmetice cu capsuni zdrobite, amestecate cu albus de ou pentru tenul gras si cu smantana pentru tenul uscat
  • lapte nutritiv din suc de capsuni cu aceeasi cantitate de lapte
  • frunzele de Frag si de Capsun se utilizeaza sub forma de infuzie 1-2 lingurite frunze uscate si maruntite la 200 ml apa. Se beau 2-3 cani pe zi. Impreuna cu frunzele de Zmeura constituie un bun ceai alimentar de fiecare zi.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii