Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina K

Vitamina K a fost izolata pentru prima in anul 1939. Vitaminele K sunt compusi naturali sau analogi de sinteza. Formele naturale ale vitaminei K se gasesc in plante, sau sunt sintetizate de unele bacterii, germeni saprofiti ai florei intestinale.

Vitamina K este sensibila la expunerea la lumina dar nu este distrusa prin fierbere.

Functii

Vitaminele K actioneaza la nivelul ficatului pentru formarea unor factori care intervin in coagulare: protrombina (II), proconvertina (VII), factorul Christmas (factorul IX), factorul Stuart-Prower (factorul X).

Pe langa rolul esential in coagularea sangelui, vitamina K joaca un rol important in formarea tesutului osos.

Ratia zilnica recomandata

Necesarul de vitamina K difera in functie de varsta si sex. La barbati este de aproximativ 100 micrograme/zi, iar la femei de aproximativ 90 micrograme/zi.

Copiii si adolescentii au un necesar cuprins intre 30-80 micrograme/zi.

La sugari, necesarul de vitamina K este mai mare raportat la suprafata corporala, de 5-10 micrograme/zi.

Surse alimentare

Vitamina K se gaseste din abundenta in vegetale cu frunzele verzi, in special broccoli, spanac, patrunjel, napi, varza, ceai verde.

Cantitatea de vitamina K din lactate, carne si oua variaza intre 1 si 50 micrograme/100g, iar fructele si cerealele contin aproximativ 15 micrograme/100g.

Laptele matern are cantitati scazute de vitamina K si nu asigura necesarul de vitamina pentru sugarii mai mici de 6 luni.

Aliment
Vitamina K micrograme/100 g aliment
Ceai verde
700
Patrunjel
500-600
Spanac
300-400
Broccoli
150-200
Varza
100-125
Unt
30-40

Deficitul de vitamina K

Deficitul de vitamina K este rar, dar a fost asociat cu: sindroame de malabsorbtie, hepatopatii cronice, obstructie biliara, distrugerea florei din colon, sau dezvoltarea insuficienta a acesteia in cazul nou-nascutilor.

Deficitul acut de vitamina K este intalnit in special postoperator, la pacientii cu interventii chirurgicale pe tractul biliar care nu au aport alimentar de vitamina K si sunt tratati cu antibiotice cu spectrul larg.

El se manifesta prin sangerari. Nou-nascutii, in special prematurii si cei alimentati exclusiv la san, sunt predispusi. Acest sindrom se numeste boala hemoragica a nou-nascutului si survine intre saptamana 3 si 8 de viata, manifestandu-se prin sangerari spontane ale plagii ombilicale, echimoze, hematoame, chiar si hemoragii intracraniene.

Excesul de vitamina K

Fenomenele de exces ale vitaminei K sunt rar intalnite. Cel mai important efect advers este icterul, care apare mai ales la premature.

Administrarea rapida intravenos poate cauza dureri toracice, dispnee, cianoza, febra, transpiratii, hipotensiune. Administrarea intravenoasa trebuie sa se faca lent.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii