Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina F

Este o denumire atribuita acizilor grasi nesaturati esentiali: linoleic, linolenic si arahidonic, care sunt indispensabili organismului uman, dar nu pot fi sintetizati de acesta.

Functii

  • intervine in procesul de prevenire a aterosclerozei
  • in metabolismul fosfocalcic, impreuna cu vitamina D creste disponibilitatea calciului pentru tesuturi
  • intervine in cresterea si dezvoltarea organismului
  • stimuleaza imunitatea
  • are rol in prevenirea cancerului
  • mentine elasicitatea si tonicitatea pielii

Ratia zilnica recomandata

Zilnic, pentru adulti se recomanda 8 g/zi sau 2-3% din aportul caloric total.

Surse alimentare

Acidul linoleic se gaseste in nuci, ulei de floarea soarelui, germeni de porumb, soia; iar acidul linolenic in seminte de in, nuci, soia.
Acidul arahidonic este prezent in alimente de origine animala unt, grasime, untura de peste (macrou, heringi), galbenul de ou.

Deficitul de vitamina F

Determina la nou-nascut deficit de dezvoltare staturo-ponderala; la copii eczema (boala de pile caracterizata prin eruptii si mancarime la nivelul pielii), diaree, scadere in greutate, anemie, infectii; la adult tulburari trofice cutanate, steatoza hepatica, disfunctii endocrine, ateroscleroza.

Excesul de vitamina F

Consumul excesiv al vitaminei F poate avea consecinte nocive: acidul linoleic poate de-termina efecte bacteriostatice asupra florei intestinului gros, scade nivelul HDL-colesterolului si exista un risc crescut de aparitie a cancerelor.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii