Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina B6 (piridoxina)

In natura, vitamina B6 se gaseste sub trei forme: piridoxina, piridoxalul si piridoxamina. Vitamina B6 este hidrosolubila, relativ stabila la caldura si mediul acid, sensibila la lumina.

Functii

Vitamina B6 participa la metabolismului aminoacizilor. De asemenea, ea este implicata in metabolismul colesterolului, hemului (substanta care se afla in hemoglobina, dand culoare globulelor rosii), influenteaza imunitatea, intervine in mentinerea echilibrului ionic al sodiului si potasiului, favorizeaza absorbtia vitaminei B12.

Tratamentul cu vitamina B6 este util in sindromul Down, autism, depresie, diabet gestational, neuropatie diabetica.

Ratia zilnica recomandata

Necesarul zilnic de vitamina B6 variaza in functie de varsta si sex. Pentru barbati este de 2 mg/zi intre 19-50 ani si de 2,3 mg/zi peste 51 ani. La femei intre 19-50 ani este de 2 mg/zi si de 2,1 mg/zi peste 51 ani.
In cursul sarcinii si lactatiei se recomanda 2,5-3 mg/zi.
La sugari ratia zilnica recomandata este de 0,5-0,9 mg/zi, iar intre 1 si 8 ani de 1,1-1,3 mg/zi.

Surse alimentare

Vitamina B6 este larg raspandita in alimente precum: carnea de pui, vita, peste, ficat, rinichi, produse cerealiere integrale, galbenusul de ou, legume (cartofi, conopida, spanac) si nuci.

Vitamina din produsele de origine animala se absoarbe usor, pe cand in cartofi, spanac, mazare se absoarbe mai greu. Absorbtia vitaminei B6 din sursele alimentare este de 60-80%; asimilarea sa este impiedicata de pastrarea indelungata a produselor din carne sau de prepatarea termica, congelarea, fructelor sau legumelor.

Surse alimentare de vitamina B6

Aliment
Vitamina B6 (mg)/100 g aliment
Ficat de vitel
1,2
Drojdie de bere
1,2
Somon
1,0
Germeni de grau
0,9
Cartofi
0,2
Ou
0,1

Deficitul de vitamina B6

Deficitul de piridoxina apare in anumite circumstante precum: anumite boli congenitale, malabsorbtie intestinala, alcoolismul cronic, dar si in astmul bronsic, diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer de san.

Dintre simptome se pot mentiona: fatigabilitatea, somnolenta, neuropatia periferica, stomatita.

Copiii hraniti cu formule de lapte al caror continut de vitamina B6 a fost distrus prin procesare, prezinta iritabilitate si convulsii, care se pot remite rapid dupa administrarea de piridoxina.

Excesul de vitamina B6

Toxicitatea piridoxinei este relativ scazuta, desi doze mari (cateva grame pe zi) determina neuropatie senzitiva, manifestata prin tulburari ale sensibilitatii periferice, dermatite, greata, varsaturi.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii