Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina B12 (cianoblamina)

Vitamina B12 a fost izolata in anul 1948.

Functii

Vitamina B12, detine roluri metabolice importante.

Ratia zilnica recomandata

Necesarul zilnic de vitamina B12 la adulti, barbati si femei, este de 2 micrograme.

La varstnici se recomanda adaugarea de suplimente ce contin vitamina B12 datorita dietei mai sarace in produse din carne si lapte sau malabsorbtiei.

In timpul sarcinii si lactatiei necesarul de vitamina B12 este mai crescut 2,5-2,8 micrograme/zi. Suplimentele de vitamina B12 sunt recomandate in timpul sarcinii si lactatiei, la femeile ce au o dieta strict vegetariana, deoarece aceasta este carentata in vitamina B12.

La copii necesarul variaza intre 0,9-1,2 micrograme/zi, iar la sugari ratia zilnica recomandata este de 0,4-0,5 micrograme/zi.

Surse alimentare

Cele mai bogate surse de vitamina B12 sunt: ficatul, rinichiul. pestele, muschiul de vita, out, laptele si branza. Cantitatea de vitamina furnizata prin dieta este de aproximativ 3-15 micrograme/zi.

Alimentele de origine vegetala contin vitamina B12, produsa prin sinteza bacteriana. Vegetarienii au in circulatie nivele scazute de vitamina B12 dupa 5-6 ani, daca nu o suplimenteaza.

In timpul prelucrarii alimentelor (fierbere, sterilizare, pasteurizarea) o cantitate importanta de vitamina B12 este distrusa.

Surse alimentare de vitamina B12

Aliment
Vitamina B12 micrograme/100 g aliment
Ficat de gaina
35-40
Heringi
13-15
Stridii
6-7
Carne de vaca
2-3
Galbenus de ou
0,4-0,5
Lapte
0,3-0,4

Deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 este relativ rar, si apare in principal ca rezultat al:

  • aportului alimentar deficitar (vegetarienii, alcoolism cronic);
  • bolilor congenitale
  • malabsorbtie
  • cresterii excretiei (afectiuni hepatice, renale).

Deficitul de vitamina B12 determina afectarea diviziunii celulare, in special, diviziunea rapida a celulelor din maduva osoasa si mucoasa intestinala, prin oprirea sintezei de ADN.

Clinic se pot produce:

  1. anemia megaloblastica se caracterizeaza prin: ameteli, astenie, dispnee (greutate in respiratie), palpitatii, angina pectorala. La examenul fizic pacientul este palid
  2. manifestari gastrointestinale reprezentate de: glosita Hunter (limba este rosie, neteda, ulcerata), disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor), anorexie, greata, varsaturi si diaree
  3. manifestarile neurologice: sunt cele mai severe si nu se remit complet dupa tratament. Simptomele caracteristice sunt: parestezii si senzatie de arsura la nivelul picioarelor, rigiditate si abolirea sensibilitatii la nivelul membrelor inferioare; pierderea controlului postural, tulburari in coordonarea miscarilor, tulburari sfincteriene
  4. modificarile sanguine: constau in pancitopenie (scaderea numarului de hematii din sange)

Excesul de vitamina B12

Vitamina B12 nu are o toxicitate apreciabila.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii