Trimite unui prieten Printeaza pagina

Seleniul

Seleniul se gaseste in cantitati mici in organismul uman, aproximativ 15-20 g.
Are rol de protectie a celulelor organismului si a membranelor celulare de procesele oxidative, alaturi de vitamina E. Are efect antioxidant ce poate avea un rol in prevenirea cancerului.

Influenteaza imunitatea, crescand rezistenta organismului atat la actiunea bacteriilor si virusurilor, cat si la efectele toxice ale metalelor grele.

Ratia zilnica recomandata

O ratie corespunzatoare pentru seleniu a fost definita ca fiind de 70-100 micrograme/zi pentru adulti. Sarcina creste ratia zilnica recomandata, ajungand la peste 100 micrograme /zi, iar in perioada de lactatie, la 80 micrograme /zi.
Ratia zilnica recomandata pentru copii este de 20-40 micrograme /zi, iar pentru sugari de 15-20 micrograme /zi.

Surse alimentare

Alimentele care sunt cunoscute pentru concentratiile mari de seleniu sunt: nucile, produsele marine (stridii), viscerele (rinichi, ficat), carnea de pui, produsele lactate, ouale, derivatele cerealiere.
Fructele si legumele sunt relativ sarace in selenium.

Aliment
Seleniu (micrograme/%)
Aliment
Seleniu (micrograme/%)
Branza Cheddar
4
Cod
27
Carne de pui
11
Galbenus de ou
30
Carne de porc
7
Faina din tarate
2
Ficat
18
Arahide
2
Rinichi
102
Orez decorticat
20

Deficitul de seleniu

O carenta de seleniu, pentru a se instala, necesita o perioada foarte mare de timp, dezechilibrul acestui element mineral in organismul uman fiind foarte rar intalnit.
Efectele carentei de seleniu sunt:

  • boala Keshan este o cardiomiopatie endemica care afecteaza in special copiii si tinerele femei
  • boala Kashin-Beck apare in perioada copilariei si implica tumefactie si durere la nivelul articulatiilor degetelor, apoi in articulatiile cotului si genunchiului.

Excesul de seleniu

La concentratii mari de seleniu pot apare semne de intoxicatie, care includ modificari ale pielii si unghiilor, incidenta crescuta a cariilor dentare, precum si modificari nespecifice gastrointestinale si neurologice.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii