Trimite unui prieten Printeaza pagina

Fluorul

Fluorul este considerat un element esential, deoarece are un rol important in prevenirea cariilor dentare.
Fluorul este universal raspandit in natura. Cea mai mare cantitate de fluor se gaseste in apa, in special cea care provine de la mare adancime (izvoare), dar si in sol, plante, alimente marine.

Ratia zilnica recomandata

Ratia zilnica recomandata pentru adulti este de 3-4 mg/zi.
In functie de varsta este necesar un aport de 2-3 mg/zi pentru adolescenti, respectiv de 0,8-1 mg/zi pentru copii intre 1 si 8 ani.

Surse alimentare

Principalele surse alimentare de fluor sunt: apa potabila fluorurizata si alimentele preparate cu aceasta, pestele de apa sarata are un continut de fluor mai mare decat pestele de apa dulce, fructele de mare, ficatul de vita, frunzele si mugurii arborelui de ceai (care contin 75-100 mg fluor). O ceasca de ceai contine in medie 1 mg fluor.
Cu toate ca fluorurile sunt larg raspandite in fructe si vegetale, cantitatile nu sunt semnificative.

Alimentele cele mai bogate in fluor sunt de origine marina: peste (macroul si somonul), crustacee, scoici, etc. Cantitatea de fluor din pestele proaspat este in jur de 1,6 mg, in timp ce pestele conservat (sardine, somon) poate contine si pana la 7-10 mg.

Aliment
Fluor (mg/%)
Aliment
Fluor(mg/%)
Branza Chedar
0,05
Galbenus de ou
0,20
Ficat
0,20
Faina din tarate
0,17
Cod
0,17
Alune
0,10
Somon
0,60
Ceai
0,50
Sardine (in ulei)
0,15
Ciocolata
0,10

Excesul de fluor

Ingestia de fluor peste cantitatile recomandate are efecte nocive asupra starii de sanatate: determina simptome caracteristice deficitului de hormoni tiroidieni, acumularea a in rinichi, inima si vase afecteaza functionalitatea acestora.

La concentratii de 5-7 mg/dm3 apa apar modificari osoase.
Alte efecte toxice sunt reprezentate prin: infertilitate (mai ales la femei), fenomene de imbatranire precoce.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii