Trimite unui prieten Printeaza pagina

Calciul

Calciul este mineralul prezent in cantitatea cea mai mare in organism, aproximativ 1,5-2% din greutatea corporala si 40% din totalul substantelor minerale.
Este esential pentru integritatea sistemului osos si a dintilor, aproximativ 99% din totalul calciului in organism fiind sub forma de saruri fosfo-calcice, avand impreuna cu fosforul un rol plastic important. Restul de 1% se afla in sange, in lichidele extracelulare si in celule, unde controleaza diverse activitati metabolice.

Calciul este necesar in transmiterea nervoasa si controlul activitatii cardiace. Echilibrul ionilor de: Ca, Na, K, Mg face posibila mentinerea tonusului muscular si controlul excitabilitatii nervoase.

Ratia zilnica recomandata

Doza fiziologica de calciu, recomandata zilnic pentru o persoana adulta este de 1000 mg/zi.
La gravide si la femeia care alapteaza se impune suplimentarea ratiei de calciu, ajungand la 1500 mg/zi.
La sugari se recomanda un aport de 350-500 mg/zi, la copii de 500-800 mg/zi, iar la ado-lescenti 1100-1200 mg/zi.

Surse alimentare

Laptele si branzeturile reprezinta cea mai importanta sursa de calciu, ele furnizand aproximativ 75% din necesarul zilnic. Ele realizeaza conditii optime de absorbtie si utilizare a calciului in organism.

Vegetalele precum: varza, broccoli, patrunjel au o absorbtie de peste 50%; stridiile, somonul, conservele de peste, galbenusul de ou sunt surse foarte bogate in calciu. Soia, fasolea boabe, migdalele, alunele contin de asemenea, cantitati suficiente de calciu.
Dar calciul din alimente nu este singura sursa utilizata in corectia deficitului de calciu putand utiliza si ape minerale cum ar fi Borsec (341,4 mg/1) sau Dorna (346 mg/1).
Se folosesc si suplimente de calciu, cea mai comuna forma fiind carbonatul de calciu (6 g de carbonat -1,5 g Ca elementar).

Aliment
Ca (mg%)
Aliment
Ca (mg%)
Lapte de vaca
125
Conserve de crap in sos tomat
360
Iaurt
125
Patrunjel
300
Branza de vaci
180
Andive
100
Branza de burduf
925
Fasole boabe
180
Branza telemea
390
Alune
240
Cascaval
800
Smochine
170
Sweitzer
950
Galbenus de ou
150

Deficitul de calciu

Carenta de calciu este mai frecventa si apare in conditii diverse:

  • sarcina si alaptare
  • lipsa de aport, prin absenta produselor lactate din alimentatie
  • scaderea secretiei paratiroidelor
  • scaderea aportului, absorbtiei, productiei de vitamina D
  • excretia urinara de calciu

Semne si simptome:

  • insomnie, irascibilitate, cefalee (dureri de cap), stari depresive, tulburari de concentrare
  • palpitatii, fenomene anginoase
  • tulburari de deglutitie (inghitire), colici abdominale, balonare
  • transpiratii
  • scaderea libidoului si a potentei
  • lipotimii

Alte tulburari ale deficitul de calciu:

  • modificari osoase: osteoporoza, osteomalacia
  • tetania
  • caria dentara

Excesul de calciu

Hipercalcemia apare mult mai rar decat deficitul de calciu. Se instaleaza in:

  • hipervitaminoza D
  • secretie excesiva a glandelor paratiroide
  • consum de alimente imbogatite in calciu, concomitent cu administare de vitamina D
  • imobilizare prelungita

Semne si simptome:

  • astenie, somnolenta, scaderea randamentului fizic si intelectual
  • apetit diminuat, disfagie, greata, varsaturi, constipatie
  • dispnee (greutate in respiratie), palpitatii, bradicardie (scaderea ritmului cardiac), hipertensiune arteriala
  • dureri ale muschilor, oaselor si articulatiilor, scaderea tonusului muscular
  • poliurie (urinare in cantitati mai mari decat cele normale), colici renale
  • apatie, inexpresivitate a fetei
  • calcificari excesive in tesutul osos cat si in tesuturile moi


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii