Trimite unui prieten Printeaza pagina

Produsele zaharoase

Efectele negative ale consumului excesiv de produse zaharoase

Produsele zaharoase au numeroase efecte negative. Omul consuma rareori dulciuri de foame. Cel mai adesea, apetitul este cel care il determina sa ingere ciocolata sau prajituri.

Aportul de produse zaharoase trebuie sa fie limitat; pentru copii si adulti in principiu se indica sa nu depaseasca 8-10% din aportul caloric zilnic. Oricum, aceasta este o limita maxima, consumurile mai mici nefiind nici pe departe daunatoare. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, procentul poate sa fie ceva mai ridicat.

Consumul excesiv are in primul rand o actiune cariogena.

Experiente indelungate au aratat ca inlocuirea zaharului cu fructoza a determinat reducerea cariei dentare cu 30%.

Dulciurile, fiind concentrate calorice extrem de atragatoare, sunt adesea consumate in exces ceea ce duce la supraponderalitate si ulterior la obezitate.

Produsele zaharoase au actiune proaterogena si cres riscul de boala coronariana. Zaharoza, fructoza si glucoza modifica secretia acizilor biliari, care au un rol important in absortia si catabolismul colesterolului. In orice caz, orientarile dietetice actuale pun accentul pe scaderea consumului de dulciuri rafinate, mai ales la cardiaci, deoarece excesul determina o disfunctie a sistemului cardio-vascular.

Dulciurile induc dezechilibre mineralo-vitaminice in organism: scad absorbtia ionilor minerali, produc deficient de crom si cupru. Dar cea mai importanta disfunctionalitate este cea care priveste metabolismul vitaminei B1.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii