Trimite unui prieten Printeaza pagina

Oul

Digestibilitate si recomandari

Deci oua se pot administra fara probleme in gastrita, ulcer gastro-duodenal, enterita, colita.

Digestibilitatea oului depinde de modul de preparare. Ca o regula generala, se recomanda ca oul fiert sa aiba albusul coagulat iar galbenusul este bine sa fie consumat necoagulat, pentru a nu se modifica forma de emulsionare lipidica.

Daca oul nu este tratat termic in mod exagerat (este fiert moale), colesterolul continut nu este oxidat diminuandu-se, astfel actiunea sa aterogena.

Tratarea termica a oului se poate face prin diferite procedee. Daca ea nu implica prajire prelungita intr-o cantitate mare de grasime, oul va ramane usor digerabil. Daca oul este preparat in grasime incinsa la temperaturi care depasesc 190 grade, produsii de descompunere termica ai grasimii vor impregna oul si il vor face extrem de greu digerabil.
In ansamblu, oul este un aliment cu mare valoare plastica, antitoxica si antiinfectioasa, ca si alte alimente care au un continut proteic ridicat.

Este o importanta sursa de fosfor, fiind indicat ca tonic cerebral. Este un aliment antianemic.
Oul, prin aportul de proteine de calitate superioara, de vitamine si minerale, ca si prin continutul redus de glucide, reprezinta un aliment care contribuie la sanatatea dintilor.
Din punct de vedere caloric, oul are aproximativ 170 kcal/l00g, unde 100 g reprezinta practic greutatea partii comestibile din doua oua de gaina.

Excesul de oua in alimentatie este considerat de mult timp daunator, datorita cantitatii mari de colesterol pe care o aduc acestea.

Se considera ca un copil sau o femeie in perioada de maternitate (graviditate, alaptare) pot consuma cate un ou zilnic, adultii sanatosi care depun un efort fizic mediu, cate 4-5 oua pe saptamana, iar la persoanele cu dislipidemie, boli cardiace, ca si la batrani, consumul nu trebuie sa depaseasca 2-3 oua pe saptamana. In calcul se iau absout toate ouale, atat cele consumate ca atare, cat si cele incluse in diverse preparate culinare.

O alta problema pe care o pot ridica ouale o reprezinta eventualele fenomene alergice pe care le pot induce. De aceea nu se recomanda administrarea de albus copiilor sub un an.

inapoi  

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii