Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic


Ataxia Friedreich

Generalitati

Ataxia Friedreich este afectiune ereditara relativ rara a sistemului nervos, caracterizata prin pierderea treptata a coordonarii miscarilor.

Persoana afectata este incapabila sa isi controleze muschii, ceea ce cauzeaza tremuraturi, un mers intsabil si o vorbire neclara. Pentru observatorul neavizat bolnavul ce sufera de ataxie Friedreich se aseamana cu o persoana beata.

Portiunea creierului responsabila de abilitatile motorii, precum miscarea voluntara, coordonarea si echilibrul este cerebelul. Miscarile voluntare ale muschilor scheletici sunt controlate si de maduva spinarii. Celulele nervoase se numesc neuroni iar fiecare neuron este alcatuit din trei parti: corpul celular, o coada lunga (axonul) si multe proiectii minuscule (dendrite) care conecteaza neuronii intre ei. Simptomele ataxiei Friedreich sunt cauzate de deterioarea treptata a axonilor din cerebel si maduva spinarii, fapt ce interfera cu transmiterea impulsurilor nervoase intre neuroni.

Simptomele debuteaza, de regula, intre 4 si 16 ani. Pana la varsta a doua persoana afectata va fi mai mult ca probabil sa foloseasca un scaun cu rotile. Durata vietii este de asemenea redusa, insa este imposibil de prezis cat de repede va evolua boala. La unele persoane progreseaza mai rapid ca la altele.

Palpitatiile se intalnesc frecvent, deoarece boala poate cauza aritmii cardiace. O alta complicatie frecventa este diabetul zaharat ce afecteaza aproximativ 1 din 10 bolnavi.

Ataxia Friedreich este responsabila pentru jumatate din cazurile de ataxie ereditara. Nu poate fi vindecata, insa o parte dintre simptome pot fi controlate.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii