Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Afazia

Diagnostic

Dupa actiunea factorului cauzator (ex. traumatism cranian, atac cerebral) se face o evaluare initiala a capacitatii de a vorbi. Daca pacientul prezinta dificultati in comunicare, se incearca sa se determine daca acestea sunt cauzate de afectarea intelegerii limbajului sau de inabilitatea de a vorbi.

O examinare tipica implica ascultarea vorbirii spontane si evaluarea abilitatii de recunoaste si a numi obiecte, de a intelege vorbele rostite de alte persoane, si de a repeta cuvinte si propozitii. De asemena, pacientului i se poate cere sa citeasca un text cu voce tare si sa explice semnificatia sa. In plus, se evalueaza abilitatea de a scrie cerundu-i-se bolnavului sa copieze un text, sa scrie dupa dictare, si sa scrie ceva spontan.

In unele cazuri, se recomada ca un patolog in vorbire sau neuropsiholog sa efectueze examinari mai amanuntite, folosind diverse teste standardizate.

Rezultatul acestor teste indica severitatea afaziei si pot oferi, de asemenea, informatii asupra localizarii leziunii cerebrale. In plus, testele sunt utile pentru intocmirea unui plan de tratament.

Localizarea exacta a leziunii cerebrale se obtine prin investigatii imagistice, precum rezonanta magnetica nucleara (RMN) si computer tomografie (CT).


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii