Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ziua Mondiala a Spirometriei TESTUL DE SPIROMETRIE Indicatorul sperantei de viata Conferinta de...

Ziua Mondiala a Spirometriei TESTUL DE SPIROMETRIE Indicatorul sperantei de viata Conferinta de presa - 14 octombrie 2010

Stiati ca spirometria reprezinta o metoda de testare pentru plamani, care ne ofera informatii valoroase si precoce despre boli respiratorii potential letale, dar in mare masura prevenibile, inclusiv astmul, cancerul pulmonar si bolile pulmonare obstructive cronice? Iti cunosti starea de sanatate si capacitatea de functionare a plamanilor? Testul de spirometrie este un indicator al sperantei tale de viata. Pentru ca fiecare respiratie conteaza...

Se estimeaza ca in 2020 bolile pulmonare cronice vor ocupa locul trei printre bolile cu mortalitate mare la nivel mondial, conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Sanatatea a milioane de oameni este amenintata in fiecare zi.
Prezent la conferinta de presa desfasurata in data de 14 octombrie 2010, in cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie, prof. univ. dr. Florin Mihaltan a subliniat importanta testarii spirometrice, ca metoda de depistare precoce a bolilor pulmonare.

"Efectuarea unor astfel de teste este un semnal pentru persoanele care ar putea fi afectate de boli pulmonare invalidante, depistate din pacate prea tarziu. Examenul pulmonar regulat, in special spirometria, este o metoda accesibila prin care fumatorii si alte persoane cu probleme respiratorii pot sa-si recapete sansa insanatosirii, prin diagnosticarea bolilor la timp, concomitent cu instituirea unui tratament adecvat", a mentionat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Conferinta de presa "Gandeste-te si la plamanii tai...Fa-ti o spirometrie", este unul dintre evenimentele care a marcat seria de manifestari de la nivel european, si s-a bucurat de prezenta a numerosi participanti. Evenimentul a avut drept scop atragerea atentiei mass-media precum si a specialistilor in domeniu, asupra importantei metodelor de preventie a bolilor pulmonare si a necesitatii implicarii cat mai multor persoane in testarea pulmonara prin spirometrie - modalitatea cea mai indicata de masurare a sanatatii pulmonare si de depistare a bolilor respiratorii cu potential letal.

"Fiecare respiratie conteaza..." este mesajul pe care l-au transmis deopotriva speakerii si invitatii care au participat la evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Spirometriei. In cele 10 minute cat dureaza un test de spirometrie, 300 de oameni decedeaza din cauza unei boli respiratorii prevenibile. Diagnosticarea precoce si prevenirea sunt singurele metode de reducere a acestei statistici ingrijoratoare.

Traieste viata din plin!...Fa-ti o spirometrie! este indemnul adresat de specialistii prezenti in cadrul Conferintei de presa organizate la Bucuresti. Spirometria este "standardul de aur pentru examinarea plamanilor" si metoda cea mai buna de evaluare a sanatatii pulmonare - aceasta oferind pacientilor cunostinte valoroase privitor la daunele ireversibile pe care factorii de risc (fumul de tigara, noxele chimice) ar putea sa le cauzeze plamanilor. De asemenea, dr. Roxana Nemes si dr. Diana Ionita au vorbit despre particularitatile efectuarii testelor de spirometrie la adulti si copii.
Testul de spirometrie pentru diagnosticarea bolilor pulmonare este recomandat celor cu varsta de peste 40 de ani sau fostilor fumatori. Datele dintr-un studiu recent arata ca fumatorii care au prezentat valori anormale la testarea functiei pulmonare, sunt supusi unui risc mai mare de a fi afectati de cancerul pulmonar.
In saptamana 14-20 octombrie 2010 la Institutul "Marius Nasta" din Bucuresti se vor efectua gratuit teste de spirometrie. In ceea ce priveste desfasurea acestei actiuni, Prof. univ. dr. Florin Mihaltan subliniaza: "Aceasta actiune va oferi persoanelor care se prezinta la Institutul "Marius Nasta" sansa de a face un test de spirometrie gratuit pentru masurarea functiei pulmonare si, daca rezultatele vor prezenta motive de ingrijorare, participantilor li se vor oferi sfaturi pentru a se adresa medicului specialist".
Toate persoanele care vor sa efectueze un test de spirometrie gratuit au nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Testarile vor avea loc in ambulatorul din cadrul Institutului "Marius Nasta" din Bucuresti. Programari la telefon: 021.335.69.10

Evenimentul organizat in cadrul Institutului "Marius Nasta" din Bucuresti, cu ocazia Zilei Mondiale a Spirometriei face parte dintr-o serie de manifestari desfasurate la nivel european care aduc in prim-plan necesitatea sensibilizarii publicului larg cu privire la sanatatea plamanilor si la imbunatatirea metodelor de prevenire, gestionare si tratare a bolilor respiratorii.

14/10/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii