Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ziua Mondiala a Diabetului

Ziua Mondiala a Diabetului se va desfasura in acest an sub mesajul "Controleaza-ti diabetul". La nivel national, manifestarea va fi sarbatorita la Craiova, in perioada 12-13-14 noiembrie 2011. Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Dolj. Evenimentele organizate in aceasta perioada au ca principal scop informarea si educarea cu privire la importanta preventiei diabetului si cunoasterea factorilor de risc care determina aparitia bolii precum si imbunatatirea vietii persoanelor cu diabet.

Ziua Mondiala a Diabetului include o serie de manifestari dedicate publicului larg, pacientilor, reprezentatilor asociatiilor de pacienti cu diabet, medicilor si autoritatilor medicale.

Manifestarea este structurata pe parcursul a 3 zile, in care se vor desfasura mai multe activitati tematice. Prima zi are caracter stiintific, in cadrul careia se va organiza un simpozion la care vor fi invitati peste 150 de medici diabetologi si medici de familie si va fi desfasurata cu sprijinul oficialitatilor locale.

Evenimentul va avea loc in sala de sedinte a Prefecturii Craiova, in cadrul caruia vor fi prezente nume mari din diabetologia romaneasca: prof.univ.dr. Nicolae Hancu - Presedinte de onoare Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof.univ.dr. Radu Lichiardopol - Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof.univ.dr. Amorin Popa - Presedintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sanatatii, conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu - Presedinte al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof.univ.dr. Constantin Ionescu Targoviste - Presedintele Asociatiei Medicale Romane, prof.univ.dr. Mariana Graur - Presedinte Societatea de Nutritie din Romania, prof.univ.dr. Doina Catrinoiu - Sef Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice - Constanta, conf.univ.dr. Cristian Serafinceanu - Medic primar diabetolog, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N. Paulescu", conf.univ.dr. Timar Romulus - Sef Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice - Timisoara, dr. Cornelia Bala - Presedinte ales Asociatia Romana de Educatie in Diabet, conf.univ.dr. Gabriela Roman - Presedinte Societatea Romana pentru Studiul Obezitatii, prof.univ.dr. Maria Mota - Presedinte ales Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Tot in prima zi va fi organizata si o conferinta de presa privind importanta preventiei si cunoasterea factorilor de risc pentru diabet. Seara se va incheia cu un concert extraordinar oferit de catre Orchestra Medicilor din Bucuresti.

Ziua 2 si ziua 3 (13, 14 noiembrie) vor fi destinate publicului larg si vor cuprinde activitati dedicate Zilei Mondiale a Diabetului, printre care mentionam actiunea "Testarea gratuita a glicemiei", aceasta va fi facuta intr-un cort special, amenajat in centrul orasului. O alta actiune care va avea loc este si "Sanatate pe doua roti. Impreuna impotriva diabetului", un mars al biciclistilor voluntari care sustin utilitatea mersului pe bicicleta ca mijloc de preventie pentru diabet.

Anul acesta, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului vor fi sarbatoriti si 20 de ani de la infiintarea Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Dolj, moment special organizat de catre Prof.univ.dr. Maria Mota, Presedinte ales Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

"De ziua diabetului este important sa constientizam amploarea acestei afectiuni. Organizatia Mondiala a Sanatatii a prezentat o ultima statistica realizata la nivel mondial in care se arata ca peste 346 de milioane de oameni sunt persoane cu diabet. Avand in vedere statisticile ingrijoratoare atat din Romania, cat si la nivel mondial, trebuie sa tragem un semnal de alarma asupra incidentei acestei boli prin desfasurarea unor actiuni de "Ziua Mondiala a Diabetului", la nivel national, organizate pentru prima data la Craiova, de o asemenea complexitate, cu implicarea autoritatilor locale in lupta impotriva acestei afectiuni. Ca presedinte ales al Societatii Romane de Diabet, am considerat ca este de datoria mea sa demarez la Craiova, orasul in care traiesc si muncesc zi de zi, o ampla campanie care sa se desfasoare la nivel national si in care trebuie implicati toti factorii care pot contribui la sanatatea populatiei cu privire la preventia si diagnosticarea precoce a diabetului: medici diabetologi, medici de familie si autoritati", a declarat prof.univ.dr. Maria Mota, Presedinte ales Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Partenerii stiintifici ai evenimentului sunt: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Asociatia Romana de Educatie in Diabet. Pe plan local, manifestarea este sustinuta de catre Primaria Municipiului Craiova, Consiliul Judetean Dolj si Prefectura Judetului Dolj in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, Directia de Sanatate Publica Dolj si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Luminarea cladirii prefecturii in albastru si lansarea a sute de lampadare sunt doar alte actiuni care vor marca Ziua Mondiala a Diabetului, desfasurata in acest an la Craiova. In 2010 au fost luminate in albastru peste 1100 de cladiri din toata lumea, ca un semnal de speranta pentru milioane de oameni care sufera de diabet.

Prevalenta diabetului la nivel mondial este in continua crestere, de aceea Ziua Mondiala a Diabetului este, in fiecare an, un prilej de a ne reaminti ca aceasta afectiune este o problema majora de sanatate publica si ca este foarte important sa ne informam cu privire la preventia diabetului si sa cunoastem factorii de risc care determina aparitia bolii.

Cei mai reputati diabetologi romani va asteapta la cel mai important eveniment dedicat Zilei Mondiale a Diabetului, organizat in perioada 12-13-14 noiembrie 2011, la Craiova.

27/09/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii