Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ziua Internationala de Lupta impotriva Limfomului

Pacienti si medicii din intreaga lume marcheaza pe data de 15 septembrie Ziua Internationala de Lupta impotriva Limfomului. Limfomul este cancerul tesutului limfatic, cea mai importanta componenta a sistemului imunitar.

In ciuda faptului ca exista in lume peste 1 milion de persoane care traiesc cu limfom, aproximativ 74% din populatia globului nu cunoaste faptul ca limfomul este o forma de cancer.

In Romania, Ziua Internationala de Lupta Impotriva Limfomului a fost marcata la Spitalul Clinic "Coltea", de Societatea Romana de Hematologie, Asociatia Bolnavilor cu Limfom, cu sprijinul Roche Romania si Sectiei de Hematologie a Spitalului Clinic "Coltea".

Cu ocazia acestui eveniment, pacientii au fost invitati sa participe la un atelier de creatie organizat in curtea spitalului, unde au invatat tehnici de pictura si au realizat aranjamente florale ikebana. Lor li s-au alaturat medici din spital, reprezentanti ai asociatiei de pacienti si actrita Maia Morgenstern, care sustine lupta impotriva acestei boli.

Ziua de 15 septembrie, a continuat cu un dialog medici - pacienti, in amfiteatrul Spitalului Clinic "Coltea". Au raspuns intrebarilor pacientilor dna. Prof. Dr. Anca Lupu, de la Spitalul Clinic "Coltea" si dl. Dr. Radu Niculescu, medic primar hematolog la "Institutul Clinic Fundeni".

Evenimentul s-a incheiat cu un moment de poezie, oferit de dna. Maia Morgenstern, care a descretit fruntile pacientilor.

"Ne bucuram ca am reusit sa le oferim pacientilor cu limfom o zi placuta, si doresc sa ii multumesc inca o data dnei. Maia Morgenstern pentru suportul si sustinerea cauzei noastre. Dumneaei a reusit sa le aminteasca pacientilor ca zambetul si atutidinea pozitiva sunt arme redutabile in lupta cu boala", a declarat dna. Prof. Dr. Anca Lupu.

Limfomul non-Hodgkin este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul limfatic - situat in diverse parti ale organismului: ganglionii limfatici, splina, timus, vegetatiile adenoide, amigdale si maduva osoasa. Aproximativ 1,5 milioane persoane din intreaga lume traiesc in prezent cu limfom non-Hodgkin, insa in fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli.

In Romania, conform estimarilor specialistilor incidenta limfoamelor non-Hodgkin este de aproximativ 5,1 la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezinta 1117 cazuri noi/ani. In ultimele decenii, limfoamele non-Hodgkin au inregistrat cea mai mare rata de crestere a cazurilor noi 4,2% pe an (4.8% pentru barbati si 3.4% pentru femei).

22/09/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii