Trimite unui prieten Printeaza pagina

ZIUA NATIONALA FARA TUTUN

"Fara tutun, pentru o viata mai lunga si sanatoasa!"

"Renuntati la tutun pana la Craciun!"

Maine este "Ziua Nationala fara Tutun", zi dedicata incurajarii renuntarii la fumat. In fiecare an Romania celebreazain cea de-a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, "Ziua Nationala fara Tutun", conform Hotararii de Guevrn nr. 1270/2002.

Si anul acesta, Ministerul Sanatatii s-a implicat activ in combaterea fumatului prin finantarea subprogramului de terapie a consumului de tutun "STOP FUMAT", coordonat de Institutul National de Pneumologie "Marius Nasta" si a subprogramului de promovare a unui stil de viata sanatos, coordonat de Institutul National de Sanatate Publica.

"Simplul sfat de a renunta la fumat nu este suficient pentru ca fumatorul sa treaca la fapte. Fumatul induce dependenta fizica si psihica, iar a renunta la fumat poate fi mai usor sau mai dificil, in functie de motivatia celui care incearca sa faca acest pas. Asistarea fumatorilor intr- un cadru medical, atunci cand acestia decid sa se lase de fumat, este una dintre interventiile care si-au demonstrat eficacitatea in alte tari, crescand procentul celor care reusesc sa renunte la acest obicei", declara specialistii in terapia tabagismului.
Programul "STOP FUMAT" este finantat exclusiv din contributiile instituite asupra produselor din tutun ("taxa pe viciu") si asigura, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc sa renunte la fumat. Suma alocata programului in 2010 este de 5 137 000 lei. Din aceste fonduri, pana la 1 noiembrie a.c., au primit tratament gratuit peste 13 000 de romani.

In anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral in cadrul programului au renuntat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sanatatii asteapta o rata mai mare de succes, avand in vedere si cresterea motivarii fumatorilor datorata pretului mai mare a pachetului de tigari.

Ceea ce trebuie sa faca un fumator care doreste sa-si ofere lui si celor dragi un cadou de nepretuit cu ocazia Sarbatorilor - premizele unei vieti sanatoase - este sa apeleze Tel Verde STOP FUMAT sau website-ul programului pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care il poate ajuta sa abandoneze fumatul.

Cu cat un om renunta la tutun mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari, iar riscul unor boli scade.

Tel Verde STOP FUMAT: 08008STOPFUMAT (apelabil gratuit din reteaua Romtelecom)

Website: www.stopfumat.eu

Ministerul Sanatatii va continua sa sustina acest program si anul viitor. Implementarea programului duce la preventia bolilor produse de fumat: infarct miocardic, cancer pulmonar, bronhopneumopatia obstructive cronica, cardiopatie ischemica, etc.

17/11/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii