Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ultimii din vremea lor

Campania "Conectati la viata", initiata de Grupul Medical Romgermed, a ajuns si in Salaj, comuna Zalha - sat Valea Ciurenilor si Gorj, comuna Stejari - sate Dealul Leului si Dealul Varatec.

"Stiu ca, poate, maine casa vecina va fi in paragina."

In Valea Ciurenilor timpul este cel mai mare dusman. In cele 10 case care au mai ramas locuite, batranii traiesc din amintiri si isi hranesc fiecare zi cu peisajele desprinse parca din basm. In rest sunt singuri, bolnavi si nu doresc sa plece pe la casele copiilor, pentru ca rostul lor nu este acolo. "Stiu ca, poate, maine casa vecina va fi in paragina. Uitati-va colo si colo sa vedeti case care odata erau locuite, iar acum sunt fantoma.", spune lacrimand un batran.

Mai sunt doar 20 de oameni, iar media de varsta sare de 65 de ani. Caravana Romgermed i-a gasit in pragul caselor. Medicii au intrat in fiecare gospodarie si au acordat consulturi de specialitate, le-au ascultat durerea si le-au intins o mana de ajutor. "Faptul ca domnul primar a venit insotit si de medicul comunei a fost un mare ajutor pentru noi. Este adevarat ca aveam listele cu necesarul de medicamente pentru fiecare familie in parte, insa un cadru medical care stie istoricul fiecaruia este important. Oamenii ne-au spus ce ii doare. I-am consultat, iar acolo unde a fost cazul am administrat tratamente. In celelalte situatii am lasat medicamentele aduse.", spune doctor Ramona Andronache, medic Romgermed.

Majoritatea cazurilor erau de hipertensiune arteriala, dar pe lista de diagnosticare au mai fost: o persoana cu un accident vascular ischemic, un barbat cu cancer de prostata, o femei cu boala varicoasa si o persoana cu boala pulmonara obstructiva cronica. "Pentru cel care avea accident vascular ischemic am adus medicamentele necesare pentru o buna perioada de timp. Stim cat de necesare ii sunt si ne bucuram ca am ajutat, mai ales ca pretul acestui tratament este foarte mare. Din ceea ce povestea medicul satului, posibilitatile familiei sunt reduse, ei riscand chiar sa isi vanda casa pentru a-i salva viata pacientului.", a completat doctor Andronache.

Pe langa vizitia medicilor si medicamente, batranii au primit si alimenete.

Acolo unde doar crucile mai amintesc de oameni...

In Dealul Deului si Dealul Varatec povestea celor 30 de batrani trebuie inceputa cu cei peste 10 kilometri care ii despart de comuna. Drumul de acces pana la cele doua sate este o provocare. Pentru ca masinile caravanei Romgermed sa ajunga in catune, drumul a trebuit nivelat inainte cu escavatorul. Chiar si asa, traseul a fost o adevarata aventura. "In conditiile date, nu pot sa imi imaginez cum vin medicii comunei la acesti oameni sau daca vreo ambulanta poate ajunge la ei.", spune doctor Romgermed, Ramona Andronache.

"Daca mor in casa, ma mananca viermii."
Dintre toate povestile pe care le ascund casele inca locuite, cea mai trista este cea a unei batrane care se afla intre cele doua catune. Izolata, la 5 kilometri de cea mai apropiata gospodarie, batrana traieste singura, avand alaturi doar un caine. "Frica mea cea mai mare este sa nu mor in casa. Ca atunci chiar ca ma mananca viermii. Macar de as muri in poarta. Asa stiu ca poate va trece careva, maica...". Slabe sanse, tinand cont ca pragul sau nu l-a mai trecut cineva de ani de zile. Medicii Romgermed erau ca niste ingeri. "V-ati facut o mare pomana cu mine, mama. De 20 de ani traiesc singura cuc. Eu si cainele asta." Casa femeii este mai mult o relicva. Nu mai are intregul tavan, totul miroase a ars, mucegaiul este peste tot.

"Nu vrea sa fie relocata. Noi ne-am oferit sa o ajutam si sa aiba o viata mai buna. Ganditi-va ca are 72 de ani si strabate singura mai mult de 5 kilometri, pe jos, ca sa ajunga in sat pentru cele necesare", ne-a spus Lupu Stefan, primarul comunei.

Povestea batranei este doar una dintre multele din zona. Batrani, rupti de lume si bolnavi, cei din Dealul Leului si Dealul Varatec par desprinsi din povestea altor secole. Au copii care sunt plecati la oras. "Ce sa facem? Vedeti cat de greu se ajunge la noi. Acu', ca vine iarna, ne facem aprovizionarea cu faina si altele. Cand e viscol si zapada e greu aici. Daca mai putem, ne facem paine. Daca nu mai putem, fierbem cartofi. Daca am cazut la pat... fie ne ajuta Al de Sus, fie ne pregatim cele 3 cruci." 3 cruci gasesti peste tot in zona. Asa e datina atunci cand unul dintre ei pleaca din lumea celor vii. Una la poarta casei, una la o fantana si una la cimitir. Iar in cele doua catune sunt mai multe cruci decat oameni.

"Am acordat asistenta medicala. Majoritatea aveau hipertensiune. Am lasat cutii cu medicamente, conform necesarului intocmit cu ajutorul domnului primar si al medicului comunei. Am lasat si alimente care speram sa le fie de folos o perioada de timp.", conchide doctor Ramona Andronache.

15/09/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii