Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana prevenirii abandonului in spitale si maternitati

Un copil bolnav nascut intr-o familie saraca are sanse foarte mari sa fie abandonat intr-o unitate spitaliceasca. Problema este cu atat mai grava cu cat din cauza lipsei educatiei numarul copiilor parasiti in spitale de catre familiile naturale tinde sa creasca tot mai mult.
SanatateaTV.ro doreste sa atraga atentia asupra amplorii pe care acest fenomen l-ar putea lua, organizand "Saptamana prevenirii abandonului in spitale si maternitati", in perioada 9-13 august 2010. Temele emisiunilor care vor fi difuzate pe SanatateaTV.ro in aceasta saptamana vor face referire la: "Cauzele abandonului. Accesul la servicii medicale si educatie", "Statistici privind incidenta abandonului in maternitati sau spitale. Programe UNICEF pentru prevenirea abandonului", precum si "Programul implementat in maternitatea Polizu pentru reducerea si prevenirea ratei abandonului".
Studiile realizate de UNICEF au demonstrat ca printre cele mai frecvente cauze de abandon se numara: mamele necasatorite, respingerea acestora de catre familie sau nefolosirea metodelor contraceptive. Totodata, in spitalele și sectiile de pediatrie, rata abandonului (numarul de copii abandonati la 100 de internari) a fost de 1,5% in 2005 și de 1,8% in 2009.
"Stim si ne asteptam ca inca de anul trecut sa existe o crestere a numarului de copii abandonati, in special din cauza unui impact al crizei economice, cresterii somajului, scaderii unor beneficii pe care familia le primea", a declarat dr. Voica Pop, Specialist Programe UNICEF. Domnia sa completeaza ca cea mai afectata categorie, in acest sens, este cea a copiilor mai mari, care pot fi lasati in grija sistemului de protectie. "Nu avem date exacte, dar din informatiile primite de la directiile de protectie a copilului din tara, se pare ca exista o crestere alarmanta a abandonului la copii", a adaugat dr. Voica Pop.

SanatateaTV.ro difuzeaza in exclusivitate pe data de 9 august 2010 un reportaj avand ca tema cazul unui copil abandonat la Institutul Oncologic "Prof dr. Al. Trestioreanu" din Bucuresti. "Geo Stanescu, nu doar un alt copil abandonat" este povestea in spatele careia s-ar putea regasi mii de alti copii parasiti.
In Romania, fenomenul abandonului este unul care prezinta o anumita particularitate, in sensul ca, desi isi parasesc copiii in spitale, totusi parintii nu renunta definitiv la tutela asupra lor. Neputandu-se ocupa de cresterea corespunzatoare a copilului, mai ales in perioada cand acesta este foarte mic, parintii il lasa in ingrijirea unei institutii de ocrotire a copilului, urmand ca mai tarziu sa il poata prelua in familia naturala.

"Copiii de aici nu sunt toti abandonati, multi sunt lasati in ingrijirea noastra pentru o perioada, mai ales daca familia din care provine copilul are probleme de ordin social. Toti copiii sunt inregistrati la Directia de Protectie a Copilului. In general, copiii raman in sectia noastra pana in momentul in care au o stare de sanatate corespunzatoare, dupa care fie sunt incadrati in familia naturala, fie sunt preluati sub o forma de ocrotire decisa de reprezentantii Directiei de Protectie a Copilului", a precizat dr. Ioana Ardeleanu, șef Sectie Recuperare Nutritionala in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu" din Bucuresti.

Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului "Alfred Rusescu" din Bucuresti este unul dintre centrele care a reusit sa faca minuni in astfel de cazuri, convingandu-le pe mame sa nu-si abandoneze copiii, chiar daca acestia aveau probleme medicale.

09/08/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii