Trimite unui prieten Printeaza pagina

Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

In perioada 23-29 ianuarie 2011 pe intreg continentul european se desfasoara actiuni in cadrul Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica atat in Europa cat si in Romania. Pe continentul european, 60.000 femei sufera de aceasta boala si 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin este una dintre cele mai importante amenintari pentru siguranta pacientelor in spitalele tarile europene. In ceea ce priveste situatia la noi in tara :Romania se afla pe primul loc in randul statelor membre ale Uniunii Europene atat in ceea ce priveste rata standardizata a mortalitatii prin cancer de col uterin (13,73/100000 loc. in anul 2008), iar in ceea ce priveste incidenta este depasita doar de Bulgaria si Lituania (26, 33 de cazuri noi la 100 000 loc in anul 2007) conform ultimelor date disponibile din baza de date Health for All a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

O posibila explicatie a situatiei ar fi ca multe femei nu au informatii referitoare la modalitatile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, ele nu beneficiaza de programele preventive disponibile si nu militeaza pentru implementarea acestor programe. Este evident ca una din prioritatile actuale in lupta impotriva cancerului de col uterin este sa ne asiguram ca femeile inteleg pe deplin beneficiile prevenirii cancerului de col uterin.

In scopul constientizarii acestei problematici de sanatate publica si de imbunatatire a nivelului de cunoastere de catre populatie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansata incepand cu anul 2007 Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, campanie care in ianuarie 2010 a inclus 450 evenimente in 28 tari europene. Ca urmare a succeselor inregistrate in ultimii 4 ani, organizatiile European Cervical Cancer Association ECCA, European CanCer Organisation ECCO, European Association of Cancer Leagues EACL, International Union Against Cancer UICC, isi unesc din nou fortele pentru a sustine a V-a editie a Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 23-29 ianuarie2011.

La nivel national se deruleaza in perioada 23-29 ianuarie 2011, campania cu sloganul: "Impreuna Pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin".

Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica asigura coordonarea la nivel national a acestei campanii si se doreste sa incurajam fetele si femeile de toate varstele sa acceseze metodelor de prevenire, prin participarea la programe de vaccinare si/sau depistare timpurie a bolii. Cu acest prilej facem cunoscut simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin Perla Intelepciunii, aflat pe websiteul www.pearlofwisdom.eu.

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA A JUDETULUI HUNEDOARA asigura in functie de solicitarile medicilor de familie,a medicilor scolari si a medicilor ginecologi vaccinarea HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin. De la inceputul campaniei de Vaccinare HPV in judetul Hunedoara au fost utilizate 1230 de doze de vacin Cervarix (541 utilizate pentru prima doza;441 utilizate pentru a doua doza si 248 utilizate pentru a treia doza).

Vaccinarea HPV consta in administrarea a trei doze de vaccin: o prima doza care este urmata de doza a doua dupa o luna si apoi a treia doza dupa sase luni. Vaccinarea este gratuita prin cabinetele scolare, cabinetele medicilor de familie si a medicilor ginecologi (care trebuie doar sa solicite dozele necesare de la nivelul DSP jud.Hunedoara).

Pe locul trei in judetul Hunedoara al afectiunilor se afla riscul de imbolnavire printr-o afectiune oncologica. Procentul persoanelor cu risc de cancer uterin, din totalul femeilor evaluate este de 3%, peste media nationala (1.25%)Procentul persoanelor cu risc de cancer de col uterin, din totalul femeilor evaluate este de 2%, peste media nationala (1.93%) Procentul persoanelor cu risc de cancer de san, din totalul persoanelor evaluate este de 0.6% sub media nationala (1.25%).

In judetul Hunedoara in anul 2009 au fost depistate 85 de cazuri noi de cancer de col uterin :la grupa de varsta 30-40 ani - 7cazuri ; la grupa de varsta 40-50 ani - 26 cazuri ; la grupa de varsta 50-60 ani - 32 cazuri ; la grupa de varsta 60-70 ani - 14cazuri ; la grupa de varsta >70 ani - 8 cazuri.

In judetul Hunedoara in anul 2010 au fost depistate 83 de cazuri noi de cancer de col uterin : la grupa de varsta 20-30 ani - 1caz; la grupa de varsta 30-40 ani - 11cazuri ; la grupa de varsta 40-50 ani - 23 cazuri ; la grupa de varsta 50-60 ani - 20 cazuri ; la grupa de varsta 60-70 ani - 16 cazuri ; la grupa de varsta >70ani - 12 cazuri.

26/01/2011, DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA A JUDETULUI HUNEDOARA
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii