Trimite unui prieten Printeaza pagina

S-a infiintat European Brain Council - Romania / Consiliul Roman al Creierului

In data de 8 februarie 2011 a avut loc la sediul Societatii Nationale de Neurostiinte intalnirea de constiuire a European Brain Council - Romania (Consiliul Roman al Creierului).

European Brain Council (EBC) este un consiliu coordonator european format din organizatii din domeniul cercetarii fundamentale a creierului si a patologiei sistemului nervos, organizatii de pacienti, precum si companii din domeniul industriei farmaceutice si tehnologiilor biomedicale. EBC colaboreaza in stransa legatura diverse comisii ale Uniunii Europene, Parlamentul European si Organizatia Mondiala a Sanatatii. Una dintre sarcinile European Brain Council este stabilirea prioritatilor de finantare prin programele cadru (FP - Framework Programme) ale Uniunii Europene in domeniul cercetarii creierului si al actiunilor sociale privind bolile neurologice si psihice.

Prima intrunire a expertilor romani constituiti in Consiliul Roman al Creierului s-a realizat la initiativa Prof. univ. dr. Leon Zagrean, presedintele Societatii Nationale de Neurostiinte, in urma solicitarii din partea EBC. Au participat reprezentatii a organizatiilor cuprinzind societati stiintifice din domeniul neurostiintelor, asociatii ale pacientilor cu patologie legata de sistemul nervos, precum si firme din industria farmaceutica, care s-au constituit ca membri fondatori:

- Vasile Barbu (Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor)
- Ovidiu Al. Bajenaru (Societatea Romana de Neurologie)
- Ovidiu Brazdau (Consciousness Quotient Institute)
- Ioana Cacovean (Patronatul Farmacistilor din Romania)
- Axinia Corches (Societatea de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului)
- Dana Craiu (Fundatia Romana de Neurologie si Epileptologie)
- Aurelia Curaj (Fundatia Geron)
- Radu Georgescu (Lundbeck - Romania)
- Daniel Popescu (Eli Lilly - Romania)
- Dan Raican (Societatea Antiparkinson din Romania)
- Luiza Spiru (Fundatia Internationala "Ana Aslan")
- Bogdana Tudorache (Liga pentru Sanatate Mintala)
- Catalina Tudose (Societatea Romana Alzheimer)
- Tudor Udristoiu (Societatea Romana pentru Psihiatrie Biologica si Psihomarmacologie)
- Leon Zagrean (Societatea Nationala de Neurostiinte din Romania)
- Dafin Muresan (Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii din Romania)
- Stefan Florian (Societatea de Neurochirurgie din Romania)

Din partea European Brain Council au participat Tadeusz Hawrot - Manager de proiect si Alastair Benbow - Director Executiv EBC.

In cadrul primei intalniri a European Brain Council - Romania au fost prezentate problemele existente in Romania cu care se confrunta fiecare organizatie si s-au analizat eventuale solutii la nivel national si european..

Temele dezbatute includ problemele pacientilor cu tulburari si probleme neurologice (Alzhemier, Parkinson), relatia dintre companiile farmaceutice si institutiile de cercetare din Romania, includerea studiilor privind starile de constienta in domeniile finantate prin fondurile structurale europene, infiintarea registrelor nationale ale pacientilor cu diferite boli neurologice si psihologice.

Presedinte al Consiliul Roman al Creierului a fost desemnat Prof. univ. dr. Leon Zagrean, care impreuna cu expertii din comitetul de coordonare vor pregati in urmatoare perioada un document oficial care sa prezinte pozitia Romaniei in cadrul European Brain Council.

Detalii despre European Brain Council sunt disponibile la www.europeanbraincouncil.org.

21/02/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii