Trimite unui prieten Printeaza pagina

Recomandari privind consumul de ciuperci de origine necontrolata

Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolata, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa nu consume ciuperci cumparate la colt de strada ori culese din padure, chiar daca stiu sa le deosebeasca pe cele comestibile de cele otravitoare.

Intoxicatiile de ciuperci se produc accidental, prin consumarea de ciuperci recoltate din flora spontana. Pot fi cauzate atat de nedeosebirea corecta a tipurilor de ciuperci cat si de fenomenul de incrucisare cu spori intre ciupercile comestibile si cele otravitoare.

De aceea, Ministerul Sanatatii recomanda consumul exclusiv de ciuperci din cultura si nu din flora spontana a padurilor.

Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de varsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerata, de modul termic de preparare a lor si de starea de sanatate anterioara a victimei.

Simptomele intoxicatiei cu ciuperci, variaza in functie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxina continuta de acestea si de durata perioadei de incubatie (timpul scurs de la ingestie pana la aparitia manifestarilor clinice).

Intoxicatiile cu perioada de incubatie scurta (cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin scaderea tensiunii arteriale, halucinații, tulburari nervoase, salivatie abundenta, lacrimare, micsorarea pupilei, dureri abdominale, scaderea pulsului, transpiratii.

Intoxicatiile cu perioada de incubatie lunga (la care simptomele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul ciupercilor) se manifesta prin: greturi, varsaturi. diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie. In aceste cazuri, dupa 2 zile de la ingestie apare coma si apoi decesul.

Ministerul Sanatatii, recomanda populatiei ca in cazul aparitiei simptomelor de intoxicatie cu ciuperci sa se prezinte urgent la Unitatile de Primiri Urgente din spitale sau sa se adreseze Serviciului de Ambulanta.

13/10/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii