Trimite unui prieten Printeaza pagina

Obiceiuri sanatoase pentru dinti sanatosi

Intre 12-30 septembrie 2011 se va desfasura Campania de informare a populatiei privind sanatatea orala cu mesajul: Obiceiuri sanatoase pentru dinti sanatosi - campanie prilejuita de celebrarea Zilei Mondiale a Sanatatii Orale la 12 septembrie 2011.

Directorul General OMS, Dr. Margaret Chan, apreciaza ca afectiunile orale sunt o problema majora de sanatate publica, cu un cost social si economic considerabil. Neglijate si netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sanatate ale organismului.

Caria dentara ramane cea mai frecventa boala cronica la nivel mondial, care afecteaza copiii, adultii si persoanele in varsta si are un impact semnificativ asupra bunastarii si performantelor de zi cu zi. Din pacate, de multe ori, prima vizita la medicul dentist este corelata deja cu necesitatea unui tratament stomatologic, situatie care are prejudicii semnificative pentru dantura si dezvoltarea maxilarului.

Caria dentara si afectiunile orale pot fi in mare masura prevenite prin masuri simple si eficiente. Cu toate acestea, chiar si masuri simple, cum ar fi igiena orala zilnica cu o pasta de dinti fluorurata, nu sunt inca o practica comuna peste tot si pentru toti.

Scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive la nivel individual si la nivelul comunitatii, prin sensibilizarea populatiei generale cu privire la importanta sanatatii orale si a factorilor de risc care pot afecta sanatatea orala.

Totodata, sensibilizarea parintilor privind importanta cariei dentare la copii si ameliorarea sanatatii orale prin adoptarea comportamentelor sanatoase in familie, precum si imbunatatirea utilizarii masurilor eficiente de preventie la nivel individual, cat si la nivelul comunitatii.

Obiectivele generale ale campaniei sunt:

1. Cresterea numarului de persoane din grupul tinta informate privind importanta sanatatii orale si riscurile neglijarii acesteia;
2. Cresterea numarului de persoane care adopta comportamente sanatoase in vederea mentinerii sanatatii orale;
3. Formarea unor deprinderi sanatoase si incurajarea tratamentului precoce al potentialelor probleme dentare, pentru a evita ingrijirile tardive, mai dificile si mai costisitoare.

In vederea realizarii acestor obiective vom distribui pliantul " Obiceiuri sanatoase pentru dinti sanatosi" cu informatii privind afectiunile orale si factorii de risc care contribuie la producerea acestora si transmiterea de recomandari pentru populatie in vederea mentinerii sanatatii orale. Informatiile le vom posta si pe website-ul DSP Jud. Hunedoara. De asemenea, vom distribui gratuit copiilor institutionalizati la Centrul de Primire in Regim de Urgenta Deva si copiilor din familii sarace consultati la Centrul de Sanatate Mintala Deva paste de dinti si periute de dinti, in pachetele care mai contin obiecte de igiena (sapun, perie de unghii, betisoare de curatat urechile).In data de 13.09.2011 Compartimentul de evaluare si promovare a sanatatii va oraniza in fata sediului institutiei noastre o campanie de informare a populatiei despre : Obiceiuri sanatoase pentru dinti sanatosi ,campanie care va continuata apoi in unitatile scolare.

09/09/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii