Trimite unui prieten Printeaza pagina

Numarul total al infectiilor respiratorii acute raportate este de 78.211, in crestere cu 16,5 %...

Conform raportului transmis de catre Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sanatatii, in saptamana 10 -16 ianuarie 2011, numarul total al infectiilor respiratorii acute raportate este de 78 211, in crestere cu 16,5 % fata de cel inregistrat in saptamana precedenta. Peste 6 200 de cazuri inregistrate au necesitat internare intr-o unitate de specialiate.

In a doua saptamana a anului 2011, incidenta virozelor respiratorii se incadreaza in nivelul asteptat pentru aceasta perioada a anului. Cazurile de imbolnavire prin infectii respiratorii si gripa sunt sporadice, fara a exista focare epidemice.

Pana in prezent, au fost confirmate 15 cazuri de imbolnavire cu virusuri gripale (dintr-o eroare de redactare s-au comunicat 16 cazuri de gripa), din care 12 cazuri de imbolnavire cu A/H1N1, 2 cu virusul de tip B si unul cu H3N2.

In perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boala, au fost inregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1 - un barbat in varsta de 61 ani din judetul Iasi care a calatorit in afara tarii si 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iasi) si respectiv 23 ani (Prahova).

Reamintim populatiei ca vaccinarea este singura metoda eficienta de prevenire a imbolnavirilor prin gripa, si recomandam pe aceasta cale ca persoanele care se afla in grupele cu risc crescut sa se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea impotriva gripei. Totodata, precizam ca cei care au fost vaccinati in anul anterior beneficiaza de protectie impotriva infectarii cu virusul gripal A/H1N1, precum si cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta continand tulpina pandemica A/H1N1.

Totodata, masurile de igiena personala sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa:

- Spalarea permanenta cu apa si sapun a mainilor

- Folosirea batistelor pentru stranut sau tuse

- Evitarea zonelor aglomerate

- Respectarea unui regim de viata sanatos - alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)

- Adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului.

Pentru prevenirea aparitiei formelor severe de imbolnavire recomandam tuturor persoanelor care prezinta simptome de boala - febra, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare si/articulare sa se prezinte la medicul de familie pentru consult si tratament adecvat. Totodata reamintim ca administrarea antibioticelor nu are eficienta asupra infectiei gripale si recomandam evitarea administrarii oricarui tip de antibiotic inainte de prezentarea la medic.

Pana la data de 9 ianuarie 2011 la nivel national au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinari impotriva gripei din care un procent de 49,9% la grupa de varsta de 65 ani si peste.

Ministerul Sanatatii va continua sa informeze populatia asupra evolutiei infectiilor respiratorii la nivel national, saptamanal, in ziua de miercuri, pe baza datelor raportate de la nivel national de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, precum si ori de cate ori este nevoie.

20/01/2011 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii