Trimite unui prieten Printeaza pagina

Numarul infectiilor respiratorii acute continua sa ramana in limite normale

Conform raportarilor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile in prezent, pe teritoriul Romaniei, numarul infectiilor respiratorii acute continua sa ramana in limite normale

Conform datelor raportate prin Sistemul de supraveghere a infectiilor acute respiratorii si a gripei, la nivel national se inregistreaza o crestere a cazurilor de imbolnavire prin infectii respiratorii si gripa, insa acestea sunt cazuri sporadice de imbolnavire, fara a se acumula in focare epidemice.

Pana la aceasta data, la nivel national au fost confirmate un numar de 16 cazuri de gripa, din care 13 cazuri cu tulpina A/H1N1, 2 cazuri cu tulpina de tip B si 1 caz cu tulpina A/H3N2.

In perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boala, au fost inregistrate 3 decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1 - un barbat in varsta de 61 ani din judetul Iasi care a calatorit in afara tarii si 2 persoane de sex feminin, de 29 ani (Iasi) si respectiv 23 ani (Prahova).

Precizam ca niciuna dintre aceste persoane nu au fost vaccinate impotriva gripei, desi se incadrau in grupele cu risc crescut de a dezvolta gripa sau complicatii ale acesteia.

Reamintim populatiei ca vaccinarea este singura metoda eficienta de prevenire a imbolnavirilor prin gripa, si recomandam pe aceasta cale ca persoanele care se afla in grupele cu risc crescut sa se adreseze medicului de familie pentru vaccinarea impotriva gripei. Totodata, precizam ca cei care au fost vaccinati in anul anterior beneficiaza de protectie impotriva infectarii cu virusul gripal A/H1N1, precum si cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta continand tulpina pandemica A/H1N1.

Totodata, masurile de igiena personala sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa:

- Spalarea permanenta cu apa si sapun a mainilor

- Folosirea batistelor pentru stranut sau tuse

- Evitarea zonelor aglomerate

- Respectarea unui regim de viata sanatos - alimentatie bazata pe legume si fructe, odihna si miscare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)

- Adoptarea unei tinute vestimentare de protectie impotriva frigului.

Pentru prevenirea aparitiei formelor severe de imbolnavire recomandam tuturor persoanelor care prezinta simptome de boala - febra, rinoree, tuse, dureri de cap, dureri musculare si/articulare sa se prezinte la medicul de familie pentru consult si tratament adecvat. Totodata reamintim ca administrarea antibioticelor nu are eficienta asupra infectiei gripale si recomandam evitarea administrarii oricarui tip de antibiotic inainte de prezentarea la medic.

Pana la data de 9 ianuarie 2011 la nivel national au fost efectuate aproximativ 1.100.000 vaccinari impotriva gripei din care un procent de 49,9% la grupa de varsta de 65 ani si peste.

Ministerul Sanatatii va continua sa informeze populatia asupra evolutiei infectiilor respiratorii la nivel national, saptamanal, in ziua de miercuri, pe baza datelor raportate de la nivel national de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, precum si ori de cate ori este nevoie.

18/01/2011 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii