Trimite unui prieten Printeaza pagina

Noi programe nationale de sanatate

  • Hotararea de Guvern privind derularea programelor nationale de sanatate in anul 2010 a fost aprobata, ieri, in sedinta de Guvern
  • Actul normativ reglementeaza structura programelor nationale de sanatate, obiectivele acestora, modalitatea de finantare, precum si modalitatea de asigurare a medicamentelor si materialelor sanitare

"Am pastrat majoritatea programelor nationale de sanatate care existau, atat cele de preventie derulate de catre Ministerul Sanatatii, cat si cele de tratament gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In plus, am introdus inca 8 noi interventii de sanatate publica in structura programelor de sanatate profilactice, de evaluare si cu scop curativ finantate din bugetul Ministerului Sanatatii. Am incercat elaborarea unor programe cu o structura flexibila, care sa raspunda nevoilor pacientilor si care sa fie modificata ori de cate ori este necesar. Bolnavii cronici vor beneficia, in continuare, de tratament gratuit, dar am pus accentul in special pe programele profilactice, cu scop curativ pentru copii si tineri", a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila.

In 2010 au fost alocate fonduri suficiente pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoza, HIV/SIDA, precum si pentru dializa etc. Cseke Attila a anuntat ca va creste cu 58,8%, finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor, cu 69,94% finantarea programului de hemofilie si cu 14,69% programul de scleroza multipla.

In 2010, se va reveni la eliberarea medicamentelor injectabile necesare pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice prin farmaciile cu circuit inchis apartinand unitatilor sanitare.

Ministrul a precizat ca aceasta masura nu va creea un disconfort pacientilor pentru ca medicamentele de acest tip se administreaza in unitatea sanitara, sub supravegherea medicilor, ca urmare bolnavul se deplasa oricum la spital pentru tratament. Masura este necesara pentru eficientizarea utilizarii fondurilor publice alocate cu aceasta destinatie si pentru stoparea pierderilor financiare care exista in prezent.

Tot din acest an se reglementeaza achizitionarea medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor oncologici prin procedura organizata la nivel national. De asemenea, la nivel centralizat se vor organiza licitatii si pentru achizitia medicamentelor necesare tratamentului HIV/SIDA, TBC si diabet. Masura va duce la obtinerea unor preturi mult mai bune, va introduce o disciplina financiara in piata de medicamente. De asemenea, se vor putea cumpara mult mai multe medicamente, pentru mai multi pacienti.

"In anul 2009 atunci cand achizitia de medicamente s-a realizat descentralizat costurile medii pentru un bolnav de cancer au crescut cu 104,08% fata de anul 2007 atunci cand achizitia era centralizata. Un alt exemplu este cel al bolnavilor diabetici. In 2009 au existat costuri mai mari cu 24,37% decat in 2007. Si exemplele pot continua si pentru programele de TBC si HIV/SIDA.Exista diferente semnificative si intre costurile medii pentru acelasi tratament in diverse judete. Costul mediu pentru tratamentul in chirurgia cardio-vasculara la Bucuresti a fost anul trecut de 1.170 de lei, in Cluj - 4.356 de lei, iar in Mures - 2.969 de lei", a spus CSEKE Attila.

In 2010 au fost introduse programe nationale de sanatate noi, in special pentru copii si tineri. Acestea vizeaza promovarea alimentatiei sanatoase si prevenirea obezitatii la copil; asigurarea sanatatii orale a copiilor si scoala mamei, screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii.

In Romania, obezitatea a devenit o problema de sanatate publica deosebit de complexa. Din aceasta cauza a fost gandit un program care are ca obiectiv identificarea si recuperarea copiilor supraponderali sau cu obezitate. Personal medical instruit specializat pentru depistarea obezitatii la copii va evalua copiii cu varste cuprinse intre 6-7 ani si 14-15 ani si ii vor invata si consilia in sensul schimbarii comportamentului alimentar.

Incepand cu 1 iulie 2010 va demara un program de igiena orala pentru elevi. In cadrul acestui program vor fi inclusi copiii din clasa I-a, care vor beneficia din partea personalului medical de specialitate de cursuri pentru educatie medicala de igiena orala in vederea prevenirii problemelor dentare acordata , dar si de tratament medical. Medicii dentisti vor trata cariile copiilor, acolo unde este cazul si vor realiza si interventii specifice, precum sigilarea molarilor de 6 ani in vederea realizarii unei bariere eficace impotriva cariilor dentare.

In conditiile in care potrivit datelor statistice, in evidenta Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti sunt inregistrate un numar de 13.000 de cazuri de copii care au deformari de ax ale coloanei vertebrale, in special scolioza, Ministerul Sanatatii considera necesara derularea unui program national de screening pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. In cadrul acestui program, printr-un simplu control medical se va putea diagnostica precoce afectiunile coloanei vertebrale la copil, cu indicarea conduitei terapeutice adecvate.

Se va incepe si un program intitulat Scoala mamei prin care vor fi educate gravidele, lauzele, dar si familiile acestora cu privire la igiena sarcinii, ingrijirea nou-nascutului si promovarea alimentatiei naturale exclusive pana la varsta de 6 luni.

De asemenea, tot ca o noutate, anul acesta se intiaza un program de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, in conditiile in care Romania are in acest moment una dintre cele mai mari mortalitati intrspitalicesti prin infarct miocardic acut din Europa, aprox. 13%. In cadrul acestui program se va asigura finantare pentru toate consumabilele interventiilor in regim de urgenta efectuate asupra pacientilor cu infarct. Interventia precoce duce la salvarea vietii pacientului. Din sumele destinate programului de cardiologie a fost alocata, separat, finantare si pentru activitatea de chirurgie pediatrica.

Ministerul Sanatatii a alocat in 2010 suma de 2 400 000 lei pentru realizarea Registrului National al donatorilor neinruditi.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va avea, in principal, urmatoarele atributii:

  • infiintarea si gestionarea bazei de date securizata cu donatorii voluntari de celule stem hematopoetice periferice si centrale;
  • promovarea activitatii de donare de celule stem hematopoetice periferice si central, conform standardelor europene;
  • colectarea si analizarea celor mai noi date in domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenta directa asupra calitatii activitatii de donare de celule stem hematopoetice periferice si centrale;
  • interconectarea cu institutiile similare international, in vederea gasirii unor donatori compatibili pentru pacientii care nu si-au gasit donator in Romania.

02/04/2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii