Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ministerul Sanatatii vrea Fond Unic de Asigurari de Sanatate separat

Ministerul Sanatatii intentioneaza aducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in subordine si cel mai important, scoaterea Fondului Unic de Asigurari de Sanatate din administrarea Ministerului de Finante Publice si trecerea acestuia in administrarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate

Ministerul Sanatatii va promova in perioada urmatoare un nou pachet legislativ in Sanatate prin care urmareste eficientizarea mai multor domenii din Sanatate, atat finaciar, cat si in domeniul resurselor umane

Conform ministrului Sanatatii, CSEKE Attila, in perioada imediat urmatoare este necesar a fi luate doua masuri pentru eficientizarea institutiilor care coordoneaza sistemul de Sanatate.

Astfel, Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate va fi administrat, separat, de o institutie din domeniul sanitar. Masura va duce la o transparenta totala a cifrelor care vor arata exact sumele cu care asiguratii contribuie la Fondul de Sanatate si sumele care reprezinta cheltuielile din acest fond. Un alt avantaj il reprezinta acela ca banii platiti la Sanatate vor fi cheltuiti tot in Sanatate, fara intermediar.

De asemenea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va fi o institutie publica, de interes national, in subordinea Ministerului Sanatatii, cu personalitate juridica, care va administra si gestiona sistemul de asigurari sociale de sanatate in vederea aplicarii politicilor si programelor Guvernului in domeniul sanitar.

Ministrul Sanatatii va fi ordonator principal de credite pentru administrarea si gestionarea fondului si va reprezenta CNAS in relatiile cu tertii si pe asigurati in raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, componente ale sistemului asigurarilor sociale de sanatate.

Presedintele CNAS va fi secretar de stat in MS

Indemnizatiile Comisiilor de experti vor fi reduse de la 10% la 1% din indemnizatia lunara a presedintelui CNAS.

Va fi redus si Consiliului de Administratie de la 17 membrii la 13. Acestia vor avea si ei, la fel ca si membrii comisiilor o indemnizatie lunara redusa de la 20% la 1% din indemnizatia presedintelui CNAS.

In cazul Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene, Consiliile de Administratie vor avea 7 membrii in loc de 11 si cu o indemnizatie care scade de la 20% la 1 % din indemnizatia directorului general al CAS Judetene.

Conform noului pachet legislativ, colectarea contributiilor se va face de catre CNAS intr-un cont deschis in conditiile legii.

Se va renunta astfel la sistemul prin care colectarea se face prin ANAF, de catre Ministerul Finantelor Publice. Executarea in cazul neplatii contributiilor va ramane tot o atributie a ANAF.

"In acest fel vom avea o colectare total transparent. Se vor evita discutiile privind destinatia banilor pentru sanatate prin intermediari. Va avea un impact pozitiv pentru societate si va putea fi vizibil si efortul bugetar", a declarat ministrul CSEKE Attila.

O alta propunere a Ministerului Sanatatii in noul pachet legislativ este introducerea programelor multianuale nationale de sanatate si contract-cadru multianual. Este o masura necesara pentru a asigura predictibilitatea in sistem.

De asemenea, va fi introdus dreptul de practica limitata pentru absolventii facultatilor de medicina, pe anumite competente stabilite de catre minister cu avizul Colegiului Medicilor din Romania.

"Avem nevoie de medici in spitalele din Romania si nu ne mai putem permite sa pierdem medici tineri", a declarat CSEKE Attila intr-o conferinta de presa.

In prezent, medicul care termina cursurile universitare nu poate fi angajat decat cel mult la una ditre firmele de medicamente, vanzator.

Tinerii absolventi ai facultatilor de medicina vor putea fi angajati dupa ce termina facultatea ca ajutoare in anumite sectii, la UPU, cabinetele medicilor de familie. Vor lucra sub indrumare, fara a avea dreptul la parafa sau semnatura.

In acest fel tinerii vor putea fi responsabilizati sa se pregateasca mai bine in timpul facultatii, si chiar daca nu vor intra in Rezidentiat nu vor pierde cunostintele acumulate in timpul facultatii.

26/10/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii