Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ministerul Sanatatii optimizeaza Legea Farmaciei

“Modificarea Legii Farmaciei reprezinta o necesitate avand in vedere ca la sfarsitul acestui an inceteaza aplicabilitatea criteriului demografic privind infiintarea farmaciilor comunitare. Renuntarea la acest criteriu ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare, iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei. Mai mult, daca eliminam acest criteriu exista pericolul transferului farmaciilor din mediul rural in cel urban”, a declarat ministrul Sanatatii intr-o conferinta de presa.

Noua Lege a Farmaciei prevede ca infiintarea unei farmacii comunitare in mediul urban sa se realizeze in functie de numarul de locuitori si la o distanta de minimum 500m de o alta farmacie comunitara.

De asemenea, in noua forma a Legii, s-a eliminat exceptia infiintarii farmaciilor in centrecomerciale, gari si aerogari. Prin exceptie de la criteriul demografic, vor mai putea fi deschise unitati farmaceutice doar pe o raza de 100 m de spitalele care au compartimente de permanenta sauUPU, cu conditia ca farmacia sa aiba orar permanent.

O alta prevedere importanta care a fost introdusa in lege este aceea a serviciului de permanenta in unitatile farmaceutice.

Asigurarea asistentei farmaceutice permanente a populatiei este obligatorie pentru minim o farmacie in localitatile cu cel putin 20 000 locuitori. Metolologia de functionare se va stabili, conform Ordinului ministrului, adoptat cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania in termen de 60 de zile de la adoptarea Legii.

“Vreau sa va dau cateva exemple care justifica aceasta decizie. In judete ca Ilfov, Bistrita -Nasaud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomita nu exista nicio farmacie cu program permanent, in timp ce in judete ca Brasov, Galati, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caras Severin exista doar o farmacie cu program permanent”, a declarat ministrul CSEKE Attila.

Mai mult, conform noilor prevederi o farmacie va putea fi infiintata si va functiona ca osocietate comerciala, in care farmacistul este asociat unic sau este in asociatii de farmacisti care detin cel putin 51% din actiuni.

„In acest fel, vom readuce farmacia in mainilefarmacistului. Numai cand unitatea farmaceutica va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceuticea unitatii respective”, a spus ministrul Sanatatii.

In 19 mai 2009, Curtea de Justitie din Luxembourg, care s-a pronuntat in cauzele C-531/106 si C-171/07, privind detinerea si administrarea unei farmacii numai de catre farmacisti, a decis ca fiecare stat membru poate adopta masuri care sa diminueze, cat mai mult posibil, riscul pentru sanatatea publica, inclusiv riscul pentru o aprovizionare sigura si de calitate a populatiei cu medicamente.

“Vrem sa ne asiguram ca farmaciile nu devin niste societati comerciale care urmaresc doar profit. Sigur ca si un farmacist are ca obiectiv obtinereade profit. Dar, in calitate de farmacist profesionist, nu va administra farmacia in scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectiva profesionala”, a adaugat ministrul CSEKE Attila.

O alta prevedere importanta este aceea care se refera la functia de farmacist-sef. Daca pana in prezent farmacistul –sef, conducea unitatea doar in baza unui certificat de membru al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform noii prevederi legale va putea deveni farmacist-sef, doar farmacistul care va face dovada unei experiente de cel putin 2 ani in profesie. Acesta va avea dreptul de a conduce o singura unitate farmaceutica in care are si norma de baza.

In noua Lege exista doua alte importante prevederi, in premiera:

Va fi interzisa vanzarea pe internet a medicamentelor de catre farmaciile comunitare. Masura urmareste realizarea calitatii actului farmaceutic.

De asemenea, farmaciile si drogheriile vor fi obligate sa primeasca de la pacienti medicamentele expirate pentru a fi distruse in conditiile legii.

Nerespectarea acestor prevederi reprezinta contraventii si vor fi sanctionate, conform prevederilor legale.

19/11/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii