Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ministerul Sanatatii a achizitionat 5 centre mobile pentru donarea de sange

Autocarele urmeaza a fi operationale incepand cu luna iunie a.c. sub coordonarea Institutului National de Hematologie si in colaborare cu Societatea Romana de Cruce Rosie din Romania.

Autocarele achizitionate anul trecut de catre Ministerul Sanatatii sunt destinate donarii de sange in zonele urbane si rurale. astfel incat cei care doresc sa doneze sange sa evite deplasarea dificila si consumatoare de timp la centrele fixe de donare din orasele capitala de judet sau din Bucuresti.

Scopul proiectului Ministerului Sanatatii este acela de a da posibilitatea populatiei sa utilizeze si alte forme de a dona sange, in afara de aceste centre fixe, astfel incat sa creasca numarul de donatorilor.

Masinile se vor putea deplasa la institutii, firme, in locurile publice din localitatile unui judet pentru a recolta sange de la persoane voluntare, asa cum se intampla si in alte tari europene. Autocarele vor actiona regional, ele deplasandu-se dupa un program prestabilit.

In centrele mobile vor lucra voluntari ai organizatiei Crucea Rosie. Dupa finalizarea actiunilor de donatie, sangele donat va fi preluat de catre centrele de recoltare sange din tara care il vor prelucra.

Parteneriatul cu Societatea Romana de Cruce Rosie este necesar pentru ca aceasta institutie are o vasta experienta in domeniul recoltarii de sange - vezi actiuni similar ale organizatiilor Crucea Rosie din Germania, Franta etc.

Materialele necesare donarii de sange se asigura de Ministerul Sanatatii, iar costurile de operare ale autocarelor (conducator auto, combustibil etc.) sunt asigurate de catre Crucea Rosie in baza unui protocol semnat intre Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Crucea Rosie.

"Ministerul Sanatatii are intentia de a imbunatatii modul de donare a sangelui in randul populatiei, astfel incat sa incurajeze din ce in ce mai mult donarea voluntara de sange. Utilizarea autocarelor va fi monitorizata cu atentie pentru imbunantatirea activtatii in mod continuu si obtinerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sange", a declarat CSEKE Attila, ministrul Sanatatii.

Autocarele au baza in regiunile Bucuresti, Moldova, Dobrogea, Ardeal si Banat. Fiecare autocar va deservi un numar de judete iar activitatea va fi monitorizata atent in vederea cresterii numarului de donari si reducerii lipsei de sange.

Costul unui autocar include si dotarea si amenajarea interioara si a fost de aprox. 900.000 RON. Fiecare autocar este dotat cu o sala de asteptare unde se completeaza formularele inaintea consultatiei medicale, o sala de consultatii dotataa cu un mini- laborator unde se testeaza hemoglobina si glicemia, o sala cu doua posturi pentru donare si o sala unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc inaintea parasirii autocarului.

In organizarea recoltarii cu autocare se va colabora cu organizatii non-guvernamentale care au avut un rezultat semnificativ in cresterea numarului donatorilor in ultimii doi ani.

2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii