Trimite unui prieten Printeaza pagina

Medicii de familie acuza CNAS de teroare

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie si Societatea Nationala de Medicina Familiei constata cu ingrijorare instaurarea unui regim de teroare promovat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si sustinut de unele case de asigurari judetene, in relatia acestora cu medicii de familie.

OUG 36/14.04.2010 publicata in Monitorul Oficial pe data de 12.05.2010 modifica OUG 158/2005 cu privire la concediile medicale, si instituie, pe langa restrangerea numarului de zile de concediu medical ce poate fi acordat de catre medicii de familie, o serie de masuri politienesti de verificare atat a medicului prescriptor cat si a pacientului bolnav. Mai mult, aceste modificari trebuiau sa fie cuprinse intr-un act aditional de modificare si completare a conventiei de eliberare de concedii medicale intre cabinetele de medicina de familie si casele de asigurari, lucru care nu s-a intamplat din vina caselor judetene, ce nu au conceput documentele necesare.

Desi metodologia de control trebuia publicata in MO in termenul precizat in ordinul initial, aceasta nu a fost elaborata inca. Totusi, casele de asigurari au pornit o ofensiva de o violenta greu de imaginat. Medicii sunt controlati privind eliberarea acestor concedii medicale si sunt amendati cu sume fabuloase ce depasesc deseori valorile veniturilor totale lunare ale cabinetelor de medicina de familie pentru adeverinte de salariat eliberate gresit sau incomplet de catre angajatori, fara respectarea modelului tiparit in Monitorul Oficial. Mai mult, in anumite situatii, controalele au vizat si perioade anterioare neacoperite de recenta ordonanta, la care s-au aplicat sanctiunile prevazute in aceasta, in dispretul principiului neretroactivitatii actelor legislative.

Atragem atentia ca amenda reprezinta, in multe cazuri, mai mult decat ceea ce incaseaza cabinetul de medicina de familie intr-o luna ceea ce duce la imposibilitatea achitarii salariilor, datoriilor catre stat, utilitatilor, fara a mai vobi de supravietuirea medicului si reprezinta o cale sigura de falimentare a cabinetului de medicina de familie. Ori poate asta se doreste?!

Orice control are o parte metodologica, de indrumare, si una punitiva, de sanctionare, in cazul necorectarii deficientelor constatate sau recidivelor. Dar reprezentantii caselor de asigurari au aplicat, chiar in lipsa metodologiei de control, deci ilegal, amenzi la primul control. Consideram ca atitudinea caselor de asigurari este abuziva, bazata pe intimidare, si prin aceasta ne simtim considerati de autoritati drept infractori de prima mana, altfel nu ne imaginam de ce trebuie sa fim supusi unor astfel de presiuni, in conditiile in care in Romania deficitul de medici a atins deja cota de avarie, a disparut orice forma de respect a profesiei medicale din partea autoritatilor si sistemul de sanatate se prabuseste incet dar sigur.

Ca urmare a celor de mai sus, medicii de familie sunt decisi sa ia in considerare rezilierea conventiilor de eliberare de concedii medicale incheiate cu casele de asigurari, daca aceasta politica paguboasa de a aduce bani cu orice pret la buget nu va inceta. Ca urmare, pacientii nostri vor fi indrumati catre medicii care isi vor mai dori sa lucreze in aceste conditii de teroare cu casele de asigurari, sau catre alti specialisti din sistemul medical care vor putea elibera concedii medicale ori direct la casele de asigurari, care ar trebui sa le faciliteze acordarea de servicii medicale pentru care sunt cotizanti la FNUASS.

2010
Sursa: Televiziunea-medicala.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii