Trimite unui prieten Printeaza pagina

La Cluj, bolnavii de cancer, tratati cu echipamente de ultima generatie

Institutul Oncologic "I. Chiricuta" din Cluj-Napoca are o linie noua de radiologie.

Linia de radiologie este completa si cuprinde pe langa acceleratorul de particule, un computer tomograf-simulator, sistem computerizat de planificare a tratamentului, sisteme complete de imobilizare a pacientului, precum si un sistem informational pe suport electronic care integreaza toate activitatile clinice si administrative

"In calitate de ministru al Sanatatii, dar si personal este important sa particip la aceasta inaugurare deoarece in aceasta perioada cu dezbateri despre neajunsurile din sistemul sanitar este bine sa aratam ca avem si rezultate, exemple pozitive. Avem aici la Cluj, dar si in alte locuri din tara, oameni inimosi care lucreaza zi de zi pentru pacienti si care fac treaba buna" - a declarat ministrul Sanatatii, CSEKE Attila cu ocazia inaugurarii.

Ministrul Sanatatii a subliniat experienta institutului in ceea ce priveste dezvoltarea programelor nationale de screening pentru diferite tipuri de cancer. CSEKE Attila a mai spus ca MS incearca sa identifice fondurile necesare pentru extinderea programului de screening de cancer de col uterin, bazat pe programul pilot desfasurat in mai multe judete de catre Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Investitia are o valoare de aproximativ 12 milioane de lei si s-a realizat din bugetul Ministerului Sanatatii.

Lantul de echipamente din institutul clujean este in acest moment cel mai performant din tara.

In departamentul de radioterapie al Institutului Oncologic din Cluj Napoca sunt tratati cu radioterapie externa peste 2.000 de pacienti pe an. Radioterapia este unul dintre cele mai eficiente si putin costisitoare tratamente utilizate in oncologie, cu rezultate din ce in ce mai apreciate pe plan mondial, mai cu seama datorita progreselor tehnice care au aparut in ceea ce priveste aparatura de ultima ora. Mai mult de doua treimi din pacientii cu cancer au nevoie la un anumit moment in evolutia bolii, de radioterapie, multi in scop curativ, dar si paliativ sau simptomatic.

Ministrul Sanatatii a declarat ca anul viitor vor fi dezvoltate cu prioritate programele de oncologie si terapie intensiva, avand in vedere incidenta crescuta pentru aceasta patologie, dar si necesitatea reabilitarii sectiilor de terapie intensiva.

20/10/2010 Ministerul Sanatatii
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii