Trimite unui prieten Printeaza pagina

ISTORIE, TRADITIE SI PERFORMANTA IN DIABETOLOGIA ROMANEASCA

Oradea, 1 septembrie 2011: Portile celei de-a 9 a editii a Congresului Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice au fost deschise oficial la Teatrul National Oradea de catre conf.univ.dr. I.A. Veresiu, Presedintele Federatiei de Diabet si prof.univ.dr. Amorin Popa, Presedintele Comisiei Locale de Organizare.

Festivitatea de deschidere s-a desfasurat in compania unor nume sonore din diabetologia internationala si romaneasca, dintre care amintim: prof.univ.dr. M. Serrano Rios (Spania), Presedinte de Onoare al Federatiei Internationale de Diabet, prof.univ.dr. Nicolae Hancu, Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof.univ.dr. Maria Mota, Presedinte Ales al Societatii Romane de Diabet, prof.univ.dr. C.I. Targoviste, Institutul de Diabet N. Paulescu. Din partea autoritatilor au luat cuvantul: conf.univ.dr. Florian Bodog, prodecan al Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea si reprezentant al Ministerului Sanatatii, Gheorghe Carp, viceprimar al orasului Oradea, dr. Gheorghe Bumbu, decan al Facultatii de Medicina si Farmacie Oradea, L. Varga Jr, Directorul Casei de Asigurari de Sanatate Oradea si dr. Marius Pircioaga, Directorul Directiei de Sanatate Publica Oradea. Pacientii au fost reprezentanti de Maria Mesaros, presedintele al Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania.

Deschiderea Congresului Federatiei de Diabet a prilejuit aniversarea a doua momente importante in diabetologia romaneasca: 10 ani de la infiintarea Federatiei Romane de Diabet si 90 de ani de la publicarea de catre profesorul Nicolae Paulescu a articolului "Cercetarea rolului pancreasului in asimilarea nutritiva", eveniment semnificativ in descoperirea insulinei.

"Dedicam cel de-al 9 lea Congres celor doua evenimente si dorim sa va oferim, ca in fiecare an, un program stiintific de inalta calitate in care importante personalitati ale diabetologiei europene si mondiale vor sustine conferinte de actualitate, ce se vor alatura conferintelor sustinute de diabetologi romani, meselor rotunde si prezentarilor orale ale tinerilor cercetatori" a declarat conf.univ.dr. I.A. Veresiu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet. Nutritie si Boli Metabolice.

Din dorinta de a oferi o asistenta cat mai buna persoanelor cu diabet zaharat si alte boli metabolice, in martie 2001, prof.univ.dr.Nicolae Hancu lua initiativa infiintarii Federatiei Romane de Diabet sub deviza care a ramas si azi la baza principiilor dupa care se ghideaza organizatia: "Mai multa cunoastere si prietenie".

"Nascuta dintr-un entuziasm nedisimulat, Federatia si-a adus in acesti 10 ani pe deplin contributia la cresterea calitatii asistentei diabetologice in Romania. Iar acest lucru a fost posibil prin realizarea axului functional: de la informatia stiintifica, prin educatori, la pacienti", a precizat prof.univ.dr. Nicolae Hancu, presedinte de Onoare al Federatiei de Diabet.

Data de 31 august coincide cu ziua in care profesorul Nicolae Paulescu publica articolul sau in revista "Archives Internationales de Physiologie", eveniment care marcheaza evolutia medicinei mondiale prin descoperirea a ceea ce avea sa se numeasca mai tarziu, insulina. Profesorul C.I. Targoviste, cunoscut pentru interesul si dedicatia purtata cercetarii geniului roman, a sustinut in deschiderea Congresului Federatiei momentul N.Paulescu.

Presedintele Comitetului Local de Organizare, prof.univ.dr. Amorin Popa a prezentat cele mai importante momente care se vor desfasura in cadrul evenimentului. Concomitent cu Congresul Federatiei se va desfasura Primul Congres al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet condus de prof.univ.dr. Maria Mota, presedinte al organizatiei. De asemenea, un alt moment anuntat de prof.univ.dr. Amorin Popa este intalnirea asociatiilor de pacienti cu diabet care vor discuta in cadrul manifestarii problematica pacientilor cu diabet. Valoarea stiintifica a celei de-a 9 a editii a congresului Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice este data si de sesiunea "State of the art lectures" sustinuta de zece din cei mai importanti diabetologi din Europa.

Congresul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice se va desfasura pana pe data de 02 septembrie la Oradea.

01/09/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii