Trimite unui prieten Printeaza pagina

INTERVENTIE CHIRURGICALA IN PREMIERA NATIONALA la Institutul de Pneumologie Marius Nasta Bucuresti

O interventie chirurgicala in premiera in Romania a avut loc la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti. Dr. Cristian Paleru, medic chirurg in cadrul institutului, a realizat intreruperea legaturii dintre plaman si caile respiratorii la un tanar de numai 19 ani, folosind o metoda inovatoare, evitand astfel o infectie generalizata in organism.
Pacientul a fost internat la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" cu o infectie pulmonara care i-a compromis plamanul stang, suferind si o complicatie de pleurezie interna (inflamarea pleurei, stratul de tesut subtire al plamanului), care a fost drenata in spitalul din localitatea natala fara rezultate pozitive. Tanarul a fost tratat la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti timp de doua saptamani, prin repetate spalaturi pleurale pe dren si mai apoi prin cavitatea toracica. Dupa aceasta perioada, medicii din cadrul Institutului au decis indepartarea plamanului stang distrus, printr-o procedura inovatoare.

Daca in mod traditional aceasta interventie se efectua printre doua coaste laterale, indepartandu-se mai intai legatura dintre plaman si cord, iar apoi cea dintre plaman si caile respiratorii, acum s-a procedat invers, deoarece plamanul stang era infectat. Noutatea procedurii consta, asadar, tocmai in aceasta inversare a etapelor interventiei chirurgicale, scopul fiind acela de a nu permite o infectare a intregului organism.

"Acest procedeu poarta denumirea de inchidere a bronhiei primitive stangi transcervical cu staplare mecanica (procedeu Azorin) in spectrul tratamentului plamanului distrus infectios. Mai exact, se realizeaza o incizie la nivelul gatului, dupa care se introduce pe deasupra traheii un aparat de staplaj (de inchidere si sutura mecanica), cu care se abordeaza direct bronhia principala stanga, suturand sectiunea", a explicat dr. Cristian Paleru.

Interventia, realizata cu succes, a durat 45 de minute si a fost efectuata sub anestezie generala, cu intubatie simpla. Indepartarea plamanului nu va avea consecinte negative asupra bunei functionari a organismului pacientului pe viitor. Peste o saptamana, pacientul va reveni la spital pentru efectuarea urmatoarei operatii, cand se va putea indeparta plamanul intr-un mediu aseptic.

"Aceasta interventie realizata in institutul nostru de dr. Cristian Paleru este atat o premiera nationala, cat si una dintre premierele mondiale. Din informatiile mele, exista 6 cazuri in toata lumea, dintre care unul in Romania. Aceasta operatie sustine eforturile noastre de a promova o chirurgie toracica de nivel european", a declarat Prof. univ. dr. Ioan Cordos, seful sectiei de chirurgie toracica din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

16/01/2010 Sanatatea media group
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii