Trimite unui prieten Printeaza pagina

Forumul Romania Juna - Idei pentru dezvoltarea Romaniei in 10 domenii prioritare

Bucuresti, 27 septembrie 2011. Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) continua publicarea sintezelor privind dezbaterile ce au avut loc la Forumul "Romania Juna", printr-o serie de doua rapoarte ale grupurilor de lucru "Sanatate" si "Solidaritate Sociala".

Sintezele din aceste doua domenii de dezvoltare sunt disponibile pe site-ul Forumului "Romania Juna" (http://www.romania-juna.eu/dezbatere/) si vor fi supuse dezbaterii publice in mediul online, dupa ce concluziile tuturor celor 10 grupuri de expertiza vor fi publicate integral. De asemenea, persoanele interesate sa transmita comentarii pe marginea acestora o pot face deja, accesand paginile de dezbateri dedicate (http://www.romania-juna.eu/dezbatere/sana/ si http://www.romania-juna.eu/dezbatere/soc/ ).

Sanatate (SANA). Printr-un exercitiu de prioritizare, grupul SANA a identificat urmatoarele obstacole majore in calea dezvoltarii sistemului de sanatate: finantarea neadaptata la nevoile pacientilor, lipsa unor mecanisme de plata care sa rasplateasca eficienta si calitatea serviciilor medicale, nemotivarea personalului medical, absenta transparentei decizionale si o comunicare deficitara la nivel public si inter-institutional. De asemenea, a fost semnalata si carenta de date statistice publice privind performanta sistemului sanitar, pe langa interesul insuficient acordat cercetarii, promovarii si inovarii in cultura si practica medicala.

In acest context, solutiile fundamentale propuse de membrii grupului se refera la cresterea componentei de strategie si de planificare pe baza de evidente in organizarea serviciilor de sanatate, diversificarea si flexibilizarea resurselor financiare pe care sistemul de sanatate le poate accesa si elaborarea unui plan national de mentinere a personalului medical in sistemul sanitar romanesc.

Solidaritate Sociala (SOC). Pe durata celor trei zile de dezbateri grupul SOC a identificat si analizat mai multe obstacole cu care Romania se confrunta astazi in sectorul solidaritatii sociale: gradul scazut de educatie civica si nivelul slab de participare cetateneasca, dificultati serioase legate de politicile demografice si de accesul pe piata muncii (in special pentru grupurile sociale vulnerabile).

Solutiile formulate pentru surmontarea acestor dificultati se refera la colaborarea societatii civile cu autoritatile publice si cu mediul privat in programe si proiecte ce vizeaza dezvoltarea voluntariatului, la promovarea institutiei familiei si la corelarea sistemului de educatie si de formare profesionala cu cerintele pietei muncii.

Cadru de organizare. Reamintim ca Forumul "Romania Juna" a adus laolalta peste 200 de tineri studenti si absolventi romani cu calificari deosebite - din tara si din strainatate - alaturi de profesionisti consacrati. Participantii au analizat si dezbatut posibile directii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung pentru Romania in 10 domenii prioritare , asumandu-si, cu aceasta ocazie, un rol activ in promovarea acestora. Rezultatele celor trei zile de dezbateri sunt publicate periodic sub forma unor sinteze ce redau intr-o forma simplificata principalele aspecte abordate la Forum si concluziile fiecarui grup de expertiza.

Dupa o prima serie de trei - ce au vizat domeniile "Democratie si Justitie", "Educatie" si "Tehnologie si Antreprenoriat", astazi sunt publicate cele doua sinteze amintite mai sus.

Responsabilitatea generatiei actuale. Pe langa identificarea de probleme si formularea de solutii, dezbaterile au vizat si responsabilizarea tinerilor prin delimitarea unor modalitati concrete de implicare in proiecte de dezvoltare a celor 10 domenii prioritare. Propunerile - incluzand si proiecte asumate - se gasesc la finalul fiecarei sinteze.

Cadru de dialog. Rolul pe care LSRS l-a purtat pe parcursul evenimentului si in activitatile ulterioare acestuia a constat in facilitarea interactiunii dintre profesionistii consacrati si tinerii studenti si absolventi prezenti la Forum. Echipa LSRS s-a asigurat de existenta conditiilor optime pentru desfasurarea discutiilor, neluand parte activa in dezbateri sau in formularea celor 10 seturi de concluzii a caror publicare este initiata astazi.

Urmatoarele sinteze. In decursul saptamanii viitoare, un nou set de sinteze va fi dat publicitatii in acelasi format si in aceleasi conditii de informare.

27/09/2011
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii