Trimite unui prieten Printeaza pagina

FEDRA sesizeaza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

FEDRA sesizeaza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cu privire la declaratiile publice ale liberalului Calin Popescu Tariceanu

In data de 27 mai a.c., Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) a depus o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu privire la declaratiile publice ale domnului Calin Popescu Tariceanu, membru al Partidului National Liberal, in cadrul carora a folosit termenul "autism" in mod peiorativ, pentru a-si caracteriza un coleg de clasa politica.

"Mesajele date de Crin Antonescu par sa fie mai degraba cererea unei persoane lovite de autism" - a declarat Tariceanu.

FEDRA considera ofensatoare atat exprimarea la adresa persoanelor cu tulburari din spectrul autist, cat si atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raporteaza la aceasta categorie defavorizata. Este nepermis clasei politice sa persevereze in a folosi termeni precum "autism/autist" pentru a atrage atentia publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breasla, asociind atat afectiunea, cat si persoanele care sufera de autism, cu actiuni si comportamente negative.

In ultimii ani, organizatiile care promoveaza drepturile persoanelor cu autism din Romania au informat cu regularitate clasa politica si decidentii politici cu privire a tulburarea de spectru autist, pentru a o face cunoscuta si inteleasa. De asemenea, s-au facut si inca se fac eforturi mari pentru legiferarea unor directii care sa diminueze gradul de discriminare si stigmatizare a persoanelor cu autism si sa faciliteze integrarea sociala a acestora. Faptul ca oameni politici inca folosesc peiorativ termenul de "autism", in discursurile publice, asociindu-i conotatii negative, nu aduc doar ofensa persoanelor cu autism, ci instiga indirect la discriminarea si stigmatizarea acestora.

Mai mult decat atat, desi reprezentantii clasei politice care au folosit acelasi gen de discurs au fost sesizati in repetate randuri (prin mesaje oficiale sau prin retelele de socializare), acestia nu au revenit niciodata cu scuze publice si cu explicatii menite sa diminueze consecintele neplacute ale declaratiilor lor asupra persoanelor cu autism.

FEDRA solicita scuze publice din partea domnului Calin Popescu Tariceanu si, de asemenea, cere Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, sanctionarea acestuia, conform legii.

FEDRA - Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist este prima federatie de acest tip din Romania, care are ca membri in principal organizatii de parinti si se doreste a fi o voce puternica si unitara a organizatiilor de profil din Romania, avand ca scop crearea si pastrarea unui mediu adecvat pentru stimularea si sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizatiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Arges, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iasi, Asociatia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din Romania "Horia Motoi", Asociatia Autism Baia Mare, Asociatia Autism Transilvania Cluj, Asociatia "Centrul de psihologie Delta Dunarii", Asociatia Centrul Terapeutic Marea Neagra de Sprijin a Persoanelor cu Autism Constanta, Asociatia Copiii de Cristal Brasov, Asociatia Dincolo de Autism Craiova, Asociatia Dincolo de Tacere Galati, Autism Europa Bistrita - Centrul de Resurse si Referinta in Autism Micul Print, Asociatia Help Autism Bucuresti, Asociatia Invingem Autismul Bucuresti, Asociatia de Sprijinire a Persoanelor cu Autism Suceava, AUTISM ROMANIA-Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism, Fundatia Romanian Angel Appeal Bucuresti, Fundatia Univers Plus Piatra Neamt si Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual. www.autismfedra.ro

28.05.2014


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii