Trimite unui prieten Printeaza pagina

Cum este "Viata cu Diabet" in Romania?

  • Un specialist diabetolog ajunge sa trateze zilnic intre 20 si 30 de pacienti
  • Romania se afla la coada Europei in ceea ce priveste nevoile pentru diabetici
  • Criza financiara influenteaza alimentatia persoanelor cu diabet
  • Aproximativ 70% dintre persoanele cu diabet din Romania au certificate de handicap

Bolnavi cu diabet, medici, farmacisti si reprezentanti ai companiilor farmaceutice si asociatiilor de pacienti au participat sambata, 6 noiembrie, la evenimentul de informare "Viata cu Diabet" care marcheaza una din cele mai importante campanii mondiale de constientizare a diabetului zaharat - "Ziua Mondiala a Diabetului", derulata in fiecare an in luna noiembrie.
Evenimentul a fost organizat de Houston NPA si Asociatia Diabeticilor din Romania in Amfiteatrul Spitalului pentru Copii "M.S. Curie" (Budimex).
Potrivit datelor furnizate in cadrul evenimentului "Viata cu Diabet" de catre reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, in 2009 aproximativ 62.000 de bolnavi din Bucuresti erau inscrisi in Programul National de Diabet.
"Numarul de medicamente pentru diabet aprobate de CASMB a ajuns in 2010 la 215 produse in crestere cu circa 20 de medicamente fata de 2009. Persoanele cu diabet beneficiaza de 100 de teste pentru trei luni", a precizat directorul executiv CASMB, dr.Ana Maria Nitulescu.
De asemenea, dr.Nitulescu a aratat ca in ultimii trei ani a crescut gradul de acces la Programul National de Diabet, medicamentele si materialele pentru tratamentul diabetului fiind eliberate si in farmaciile cu circuit deschis, iar numarul pacientilor monitorizati a crescut.

Conf.dr. Ioan Andrei Veresiu a propus crearea unui ghid al drepturilor pacientilor cu diabet impreuna cu Asociatia Diabeticilor din Romania, Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Directiei de Sanatate Publica si companiile farmaceutice.
"Plecand de la ideea ca diabetul poate duce la anumite handicapuri, nu trebuie sa se accepte ca diabetul in sine este un handicap. Pentru a scapa de eticheta de handicap oamenii din afara s-au luptat ani de zile sa nu fie discriminati, sa nu li se interzica sa practice o meserie sau sa primeasca un salariul mai mic. La noi s-a mers impotriva curentului, am acceptat sa ni se spuna ca suntem handicati pentru a beneficia de gratuitati pe mijloacele de transport sau pentru un telefon gratuit", a precizat conf.dr.Veresiu.
Acesta a apreciat ca aproximativ 70% dintre persoanele cu diabet din Romania au certificate de handicap, cu toate ca multora "nu le convine sa fie considerati nici moral, nici legal" persoane cu handicap.

Dr. Mihaela Ionescu, medic primar diabetolog in cadrul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu", a aratat ca un specialist diabetolog ajunge sa trateze zilnic intre 20 si 30 de pacienti, cu atat mai mult cu cat in Bucuresti vin sa trateze si bolnavii de diabet din alte judete unde nu exista specialisti, cum ar fi de exemplu Giurgiu, Calarasi, Ialomita si Teleorman.
Dr. Ionescu a adaugat ca Romania se afla la coada Europei in ceea ce priveste nevoile pentru diabetici, cu toate ca pacientii romani dispun de toate produsele farmaceutice si medicamente folosite in tratamentul diabetului.
Aceasta a propus ca in fiecare din unitatile specializate in tratarea diabetului sa existe dieteticieni si cardiologi care sa colaboreze interdisciplinar cu diabetologii, iar progresele pacientilor sa fie verificate, pe intreaga durata a tratamentului, cu ajutorul unor fotografii realizate la fiecare consult.

Alimentatia pacientului cu diabet a fost dezbatuta de pacienti impreuna cu dr. Anca Colda, diabetolog in cadrul Ambulatoriului de specialitate - Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu".
"Criza financiara influenteaza alimentatia atat la persoanele cu diabet cat si la cele fara diabet. Cantitatea prea mare de produse de panificatie, cele mai ieftine de calitate indoielnica, de cartofi, leguminoase uscate poate duce la cresterea glicemiei la persoanele cu diabet, daca nu se respecta <portiile>", a explicat dr.Colda.
Comparativ cu dieta mediteraneana si cea latino-americana, unde se pune un accent deosebit pe cereale, legume, fructe, lactate si mai putin pe carne si pe dulciuri, mesele romanilor contin cu precadere carne de porc, mezeluri, carnati, lactate si paine.
De asemenea populatia din zonele amintite practica zilnic activitati sportive, in timp ce in programul obisnuit al romanului nu exista astfel de preocupari.

"Mezelurile si carnatii contin amidon, zahar si grasimi saturate, produsele fainoase contin amidon, iar dulciurile pentru diabetici fructoza si grasimi vegetale, fiind foarte important ca persoanele cu diabet sa se citeasca eticheta inainte de a le consuma. Si fructele pot pune probleme, mai ales cele de toamna struguri, prune si perele dulci", a explicat dr.Colda.
La randul sau, dr. Cristian Gaju, Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu", a aratat ca diabetul este de circa 50 de ori mai frecvent la rudele de grad 1 decat in populatia generala.
"Riscul de aparitie diabetului zaharat de tip II pe parcursul vietii este de 0,4% in populatia generala dar 6% pentru rudele de gradul 1 si de 50% in cazul gemenilor identici, iar ereditatea in DZ tip 2 este mult mai puternica decat in DZ tip 1. Riscul este maxim la fratii copiilor afectati, urmat de parinti si copii", a precizat dr.Gaju.

In ceea ce priveste bolile asociate, dr. Daniela Ocrain, medic specialist oftalmolog in cadrul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu", a aratat ca diabetul zaharat reprezinta principala cauza sistemica de orbire in randul populatiei de varsta activa din tarile civilizate.
"Retinopatia diabetica este o afectiune redutabila, dar tratabila, o boala evolutiva, dependenta de echilibrul metabolic si hemodinamic. Afectiunea necesita controale oftalmologice repetate", a mai spus dr.Ocrain.
Neuropatia, arteriopatia si infectiile provoaca o alta afectiune des intalnita la pacienti, respectiv piciorul diabetic.
"Diverse medicamente sunt folosite pentru tratamentul acestor tulburari, pacientii pot obtine acestea de la medicul lor de specialitate. Pacientii trebuie sa invete sa ingrijeasca picioarele, sa isi taie cu grija unghiile si sa nu poarte pantofi care sa stranga piciorul. Important de retinut este ca orice mica modificare a piciorului trebuie aratata imediat medicului de specialitate pentru a stabili daca este cu adevarat nesemnificativa sau nu", potrivit dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, specialist in dermatologie.
***
Asociatia Diabeticilor din Romania dezvolta, pentru cei 1.000 de membri, proiecte de management al diabetului si de informare in ceea ce priveste legislatia in domeniu si programele medicale nationale.
Houston NPA este o companie romaneasca care are drept obiect de activitate crearea de concepte pentru campanii de promovare si servicii de vanzari proiecte. Compania organizeaza "Intalnirile Safrina", serie de evenimente de informare medicala dedicate publicului larg, este editor al anuarului "Ghidul Pacientului 2010", iar in luna martie 2010 a initiat o campanie nationala de promovare a asociatiilor de pacienti din Romania - "Inscrie-te in Asociatia de Pacienti!- www.asociatiidepacienti.ro".

08/11/2010
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii