Trimite unui prieten Printeaza pagina

Craiova - centrul diabetologiei romanesti, 12-14 noiembrie 2011

Craiova va deveni inima diabetologiei romanesti in perioada 12-14 noiembrie prin actiunile pe care Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Dolj in parteneriat cu autoritatile locale doljene le vor desfasura cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Evenimentele organizate in aceasta perioada au ca principal scop informarea si educarea cu privire la importanta preventiei diabetului si cunoasterea factorilor de risc care determina aparitia bolii precum si imbunatatirea vietii persoanelor cu diabet.

Prima zi are caracter stiintific si va cuprinde un simpozion la care vor fi invitati peste 150 de medici diabetologi, nefrologi, internisti si medici de familie. Evenimentul va avea loc in sala de sedinte a Prefecturii Craiova si va reuni nume mari din diabetologia romaneasca, dintre care amintim: prof.univ.dr. Nicolae Hancu - Presedinte de onoare Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof.univ.dr. Radu Lichiardopol - Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof.univ.dr. Amorin Popa - Presedintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sanatatii, prof.univ.dr. Constantin Ionescu Targoviste - Presedintele Asociatiei Medicale Romane, prof.univ.dr. Mariana Graur Sef Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice - Iasi, prof.univ.dr. Doina Catrinoiu - Sef Clinica de Diabet, Boli de Nutritie si Metabolism - Constanta, prof.univ.dr.Gabriela Radulian, UMF "Carol Davila", Institutul. "Nicolae Paulescu", prof.univ.dr.Dinca Mihaela,UMF Craiova, conf.univ.dr. Timar Romulus - Sef Clinica de Diabet, Boli Metabolice si Nutritie - Timisioara, conf.univ.dr. Magdalena Morosanu, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", Galati, conf.univ.dr. Gabriela Roman, Presedinte, Societatea Romana pentru Studiul Obezitatii, prof.univ.dr. Maria Mota - Presedinte ales, Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Seara se va incheia cu un concert extraordinar oferit de Orchestra Medicilor din Bucuresti, urmat de Gala de decernare a premiilor de excelenta "Educatie si Preventie in Diabet".

Ziua 2 si ziua 3 (13, 14 noiembrie) sunt dedicate publicului larg si inglobeaza activitati care se vor desfasura in centrul Craiovei, in Piata Mihai Viteazu. In cele doua zile, in intervalul 10.00 - 17.00 craiovenii sunt invitati sa isi testeze glicemia si hemoglobina glicozilata la cortul special amenajat pentru actiunea "Testarea gratuita a glicemiei".

Pentru a spori nivelul de constientizare a problematicii diabetului in randul adolescentilor doljeni, se va organiza un flash mob cu mesajul "Controleaza-ti diabetul" , iar Adrian Tutu, castigatorul primei editii a concursului "Romanii au talent" va incerca sa traga un semnal de alarma intr-o maniera artistica prin interpretarea "imnului" de lupta impotriva diabetului.

Un alt moment marcant al evenimentului desfasurat pe trei zile la Craiova il reprezinta iluminarea cladirii Prefecturii in albastru, culoarea simbolica a diabetului la nivel international, concomitent cu aprinderea unui cerc format din lumanari in Piata Mihai Viteazu. Iluminarea cladirii prefecturii se va realiza in fiecare zi a evenimentului in intervalul 18.00 - 19.30.

Pe 13 noiembrie tot in fata cladirii Prefecturii vor fi lansate 100 de lampioane ca un semnal de speranta pentru milioane de oameni care sufera de diabet.

Pe 14 noiembrie, publicul larg este invitat la actiunea "Sanatate pe 2 roti. Impreuna impotriva diabetului", un mars al biciclistilor voluntari dedicat combaterii sedentarismului si sublinierea importantei exercitiului fizic constant ca mijloc de preventie al diabetului.

Evenimentul Ziua Mondiala a Diabetului face parte din cadrul campaniei "Controleaza-ti diabetul" manifestare initiata de prof.univ.dr. Maria Mota, Presedinte al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet si Presedinte Ales al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Sanatatea Press Group.

Evenimentul Ziua Mondiala a Diabetului este initiat de: Asociatia Romana de Educatie in Diabet si Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Dolj.

Partenerii stiintifici ai evenimentului sunt: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Pe plan local, manifestarea este sustinuta de catre Primaria Municipiului Craiova si Consiliul Local Municipal, Consiliul Judetean Dolj si Prefectura Judetului Dolj, Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova, Directia de Sanatate Publica Dolj si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

06/11/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii