Trimite unui prieten Printeaza pagina

Consumatorii din Romania insceneaza o "supradoza" homeopatica

Activistii pentru drepturile consumatorilor din Romania au facut astazi publica intentia lor de a realiza, o "supradoza" de preparate homeopate, aceasta actiune facand parte dintr-un major protest global referitor la tratamentele alternative.
In 5 februarie 2011 protestatarii din Bucuresti vor inghiti continutul unor sticle intregi de preparate homeopate pentru a atrage atentia publicului asupra faptului ca "tratamentele" homeopate nu au efect - dorind in acest fel sa indemne farmacistii si medicii sa se asigure ca produsele vandute in calitate de tratamente medicale intradevar functioneaza.

Liliana Voicu, reprezentantul grupului, a declarat: homeopate nu sunt "plante medicinale" sau "naturale" - pana si homeopatii recunosc ca ele contin doar apa si zahar. Realizam acest protest pentru a demonstra ca aceste "asa-zise" tratamente sunt inutile si nu isi au locul in medicina actuala. Homeopatii si farmacistii nu ar trebui sa vanda bolnavilor aceste pastile cu zahar - aceste preparate inutile reprezinta o pierdere de timp si bani.

Demonstratia va fi organizata de catre Asociatia Secular-Umanista din Romania si de "Sceptici in Romania" ca facand parte din Campania 10:231 - un protest global impotriva preparatelor homeopate, care isi are originea in Marea Britanie. Evenimente similare se vor desfasura in zeci de tari de pe tot cuprinsul globului, proteste similare fiind anuntate in Austria, Belgia, Canada, Germania, Portugalia, Spania, Ungaria, si Israel.

Michael Marshall, coordonatorul campaniei internationale, a declarat: "intentionam sa aratam ca la nivel mondial exista un consens in privinta faptului faptului ca s-a irosit prea mult timp si prea multi bani pe preparate homeopate. Aceste "tratamente" exista de doua sute de ani, si, in tot acest timp, nu s-au gasit dovezi care sa confirme ca ele functioneaza - si pentru ca nu contin decat apa si zahar, acestea nici nu ar putea trata afectiunile pe care homeopatii sustin ca le trateaza. Anual, la nivel mondial, sunt cheltuite zeci de milioane de lire pe aceste preparate ineficiente, iar in momentul in carese afla exact ce sunt, cum sunt fabricate, cei mai multi oameni sunt socati ca aceste tratamente nefolositoare pot fi vandute catre un public insuficient informat."

Lansata in urma cu un an in Marea Britanie, campania 10:23 a strans laolalta peste 400 de protestatari care au luat parte la evenimentul "supradoza" realizat pe tot cuprinsul tarii.

Evenimentul a fost urmat de declaratia producatorului de preparate homeopate cu vanzarile cele mai mari in Marea Britanie, care a declarat ca pastilele sunt comercializate doar pentru ca exista cumparatori, nu pentru ca ar avea vreun efect.

Campania a fost denumita dupa numarul lui Avogadro3 - o constanta stiintifica care poate fi folosita pentru a demonstra ca preparatele homeopate nu contin ingrediente active.

Desi unii oameni ar putea sustine ca distribuirea de pastile cu zahar poate parea inofensiva, promovarea de preparate homeopate de catre farmacisti si medici are consecinte grave. Nu numai ca promovarea homeopatelor are o contributie semnificativa la scaderea increderii publicului in medicina si sfaturile medicale, dar pacientii cu probleme grave pot intarzia mult consultarea unui medic avand increderea ca homeopatia le poate trata boala. O investigatie realizata de BBC in ianuarie 2011 a demonstrat ca homeopatii sunt dispusi sa le dea calatorilor preparate homeopate nefolositoare in locul utilelor pastile anti-malarie4 precum si ca alternativa la vaccinuri.

In 5 februarie 2011, Campania 10:23 organizeaza proteste in peste douazeci si trei de orase in zece tari diferite.

--

Despre Asociatia Secular-Umanista din Romania

Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) a fost fondata in 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoasterea stiintifica si gandirea critica. ASUR deruleaza numeroase proiecte de popularizare a stiintei. In cadrul unui parteneriat cu University of California, Berkeley, lucram la realizarea versiunii romanesti a unui portal educational dedicat predarii teoriei evolutiei in scoli. De asemenea, am contribuit la marcarea in Romania a unor evenimente importante, precum Darwin Day (12 februarie; vezi www.darwinday.ro), Ziua Internationala a Astronomiei (24 aprilie; vezi www.ziua-astronomiei.ro), Space Week (vezi www.prinunivers.ro) sau Ziua Mondiala a Umanismului.

La finalul anului 2010, ASUR a lansat un Calendar Stiintific, care contine date si informatii importante despre progresele inregistrate de lumea stiintei, de-a lungul timpului.

"Sceptici in Romania" este un grup informal de oameni pasionati de stiinta dedicat promovarii gandiriicritice, cunoasterii stiintifice si informarii publice despre pericolele superstitiilor. "Sceptici in Romania" este o organizatie dedicata combaterii pseudostiintelor, superstitiilor si afirmatiilor neprobate care influenteaza in mod negativ intelegerea corecta a realitatii.

Pentru a usura accesul la informatii corecte stiintific "Sceptici in Romania" publica, la fiecare doua saptamani, o emisiune audio (podcast) in care se discuta cele mai recente studii, analize si rezultate ale experimentelor stiintifice. Temele discutate pana in prezent includ: starea educatiei romanesti, noutati si analize pe noi studii din diferite domenii precum si abordarea sceptica a curelor de slabit, vrajitoriei, clarviziunii, levitatiei, homeopatiei, campaniilor anti-vaccinare, predictiilor apocaliptice si multe altele.

Podcastul "Sceptici in Romania" este singura emisiune de acest gen din Romania, disponibila tuturor, gratuit, la adresa: http://podcast.sceptici.ro.

20/01/2011 Http://podcast.sceptici.ro
Sursa: Stirimedicale.ro


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii