Trimite unui prieten Printeaza pagina

Conferinta de presa organizata de SNMF si FNPMF

Senatul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF),
Consiliul director al Federatiei Nationale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF),
Comisia de medicina familiei a Colegiului Medicilor din Romania (CMF-CMR),

Reunite in sedinta comuna astazi, 12 februarie 2011, comunica urmatoarele:

Degradarea progresiva a situatiei medicinii de familie in Romania, dar si a sistemului medical in general, au atins cote alarmante. Considerata baza piramidei oricarui sistem medical normal structurat, medicina de familie este astazi minimalizata, se incearca deprofesionalizarea medicilor, umilirea si invinovatirea lor ca metoda de mascare a incapacitatii decidentilor din sanatate.

Totodata, asistenta primara cunoaste astazi in Romania nivelul cel mai scazut de finantare si scaderea cea mai agresiva a veniturilor din sistem, in comparatie cu a altor specialitati, de altfel si ele grav subfinantate. Organismele reprezentative pentru medicina familiei constata ca s-a ajuns la un nivel al lipsei de comunicare cu decidentii din sanatate, care nu mai poate fi tolerat. Situatiei financiare i se adauga si accentuarea incarcarii birocratice si lipsa de viziune a Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in ceea ce priveste locul si rolul asistentei medicale primare. Impreuna cu noi se afla reprezentantii Asociatiei Nationale Pentru Protectia Pacientilor si ai Asociatiei Profesionale a Medicilor din Ambulator.

Incepand cu 30 decembrie 2010, MS si CNAS au elaborat o adevarata avalansa de acte normative, unele deja publicate, altele inca in proiect, acte care demonstreaza fara dubiu dezavantajarea evidenta a celor pe care ii vizeaza in primul rand - pacientii si dispretul fata de medici, adesea in contradictie cu Constitutia tarii, cu legile si directivele europene, lipsa oricarei legaturi cu activitatea din cabinete, lipsa oricarei consultari cu cei direct implicati - medicii si societatea civila:

1. Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteste principiul consolidarii bazei pentru a intari intregul sistem, decapiteaza liberalismul profesiei medicale, afecteaza drepturile pacientilor si incearca subjugarea birocratica a medicilor din asistenta primara, promovand falsa dezbinare si deprofesionalizarea; Proiectul de Norme de Aplicare a Contractului Cadru distruge orice speranta de supravietuire a cabinetelor.

2. Actele normative privind informatizarea arunca povara finantarii Programului de Informatizare asupra medicilor care, pe langa falimentarea evidenta, vor fi din nou deprofesionalizati, fiind obligati sa presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legatura cu pregatirea profesionala specifica, cu contractul lor si care, mai ales, dezavantajeaza grav pacientii.

3. Impunerea muncii fortate prin instituirea obligativitatii permanentei, fara asigurarea unei finantari decente si a conditiilor legale de functionare a centrelor de permanenta (sediu, utilitati, plata personalului angajat, paza, truse de materiale sanitare, conditii normale de desfasurare a activitatii medicale, plata la timp a garzilor); mai mult, se impune folosirea ambulantelor de catre medicii de familie, "cu sau fara sofer, dupa caz". In mod ilegal, se precizeaza ca daca medicii nu doresc un al doilea contract pentru permanenta, vor fi penalizati cu 10% in primul contract, cel de asistenta medicala primara.

4. Desfiintarea practic a sporurilor de zone izolate cu punerea in pericol a existentei asistentei medicale primare in mediul rural, drept de baza al pacientilor, asigurat in Constitutia Romaniei.

5. Decapitarea preventiei prin minimalizarea rolului ingrijirii omului sanatos, element fundamental al asistentei medicale in cabinetele de medicina familiei.

6. Subminarea specialitatii de medicina familiei prin atacul agresiv asupra pregatirii academice si a structurii vocationale. Hotararea reconversiei profesionale afecteaza grav specialitatea de medicina familiei si calitatea actului medical in aceasta specialitate.

7. Transformarea medicilor de familie in cerberi meniti sa sorteze acordarea asistentei medicale in opozitie cu legile Romaniei, prin impunerea plafoanelor orientative de prescriptii la medicamente, care vor atrage dupa ele alegerea pacientilor care consuma mai putine resurse din cele puse la dispozitie de decidenti.

8. Ingerinta inacceptabila in structura profund liberala a profesiei medicale

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie
Str. George Enescu nr. 27-29, sector 1, Bucuresti
Fax +40212110062

Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala
Str. Grigore Cobalcescu nr. 2, sector 1, Bucuresti
Fax +40213154656

Am solicitat de nenumarate ori sa participam cu experienta si cunostintele noastre la elaborarea actelor normative pentru a oferi MS si CNAS perspectiva noastra, de la nivelul pacientului - adevaratul beneficiar al tuturor masurilor ministeriale. Am fost ignorati, in ciuda protocoalelor semnate de reprezentantii medicilor de familie cu MS si CNAS!

In aceste conditii medicii de familie din Romania considera ca au ajuns la capatul rabdarii. Nu mai avem ce pierde. Este vorba atat de hotararile cel putin abuzive ale ultimelor luni, cat si de falimentul evident al cabinetelor noastre. Ne este afectata profesia, suntem pusi sa platim Programul de Informatizare al MS si sa "editam carduri", in loc sa consultam pacientii, ni se impune munca fortata fara asigurarea celor necesare, suntem umiliti in permanenta aruncand vina dezastrului din sistem asupra medicilor. Se doreste sa semnam cu mana noastra un contract ce ne va duce la faliment, care ar afecta atat serviciile medicale si tratamentele pe care trebuie sa le oferim pacientilor, ne-ar pune in imposibilitatea sa ne intretinem cabinetele, sa afectam situatia financiara a asistentelor noastre, a personalului nemedical si a noastra. Refuzam sa fim partasi la experimentul pe care Ministerul Sanatatii doreste sa il impuna romanilor sub titlul de "reforma".

Adunate in sedinta comuna Senatul SNMF, Adunarea Generala a FNPMF decid un set de masuri pe care Comisia de MF a CMR il sustine de asemenea. Se decide:

1. Actionarea in justitie a tuturor actelor normative ce incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si medicilor, precum si sesizarea Uniunii Europene privind gravele incalcari ale directivelor europene.

2. Solicitarea organismelor de control abilitate sa verifice modul in care MS si CNAS au gestionat banii contribuabililor.

3. Solicitarea interventiei primului ministru pentru a rezolva modul haotic in care Ministerul Sanatatii intelege sa gestioneze criza sistemului de sanatate.

4. Solicitarea sprijinului pacientilor nostri prin informarea lor directa si strangerea de semnaturi privind nemultumirea lor asupra lipsei de transparenta a modului in care banii lor sunt gestionati de catre MS si CNAS.

5. Depunerea de catre majoritatea medicilor de familie a cererilor de obtinere a certificatelor de conformitate si facilitarea emigrarii masive a medicilor de familie catre tarile in care respectul fata de profesiunea medicala este normal.

6. Solicitarea sprijinului mass media si al societatii civile pentru oprirea tavalugului legislativ ministerial.

7. Impreuna cu colegii de alte specialitati ne vom opune incercarilor patetice ale ministerului de a induce o sciziune intre specialitati. Noi toti suntem medici si intelegem cel mai bine ca nu putem fi separati si cu atat mai putin manipulati.

8. Atacarea in instanta a oricarui control injust sau ilegal la care ne asteptam la ordinul Ministerului si CNAS.

9. In ultima instanta refuzarea categorica a semnarii unui contract inrobitor si injositor. Vom continua sa practicam medicina fie in mod privat, fie in tari straine.

Nu ne asteptam si nu mai dorim ca MS sau CNAS sa ne cheme la "consultari". Am pierdut in acest fel mult timp, inutil. Dorim sa ii asiguram pe guvernanti de intreaga noastra disponibilitate de colaborare in cazul in care doresc realmente sa discutam serios si bazat pe argumente dar si de hotararea de a merge pana la capat cu protestele noastre in cazul in care nu vor intelege cat de profund se inseala denumind reforma un grup de documente ce vor distruge definitiv asistenta medicala primara in Romania.

12/02/2011


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii